Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräv varannan vegetarisk

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon skriver i ett öppet brev angående årets Världsmiljödag: "Jorden är vår gemensamma ö. Låt oss gå samman för att skydda den".

Kommunpolitikerna kan genom styrmedlet "varannan vegetarisk" hjälpa till att förverkliga FN:s samt internationella och svenska myndigheters klimatråd beträffande en hållbar matkonsumtion.

Den 5 juni firades Världsmiljödagen med fokus på klimatförändringarnas konsekvenser. Den instiftades av FN för 42 år sedan i Stockholm. Nästan en tredjedel av de svenska hushållens klimatpåverkan kommer från maten och den största delen kommer från köttkonsumtionen, enligt Naturskyddsföreningens rapport Kött och klimat – Matens värstingar.

Varje år dödas många miljarder individer i djurindustrin, fler än alla människor som fallit offer i de senaste 3 000 årens alla krig och terrorattentat. Djuren har dessutom ofta levt vedervärdiga liv instängda på en liten yta. Mat som hade kunna mätta många munnar i fattiga länder köps upp och ges som kraftfoder till köttindustrin i I-länder. Det leder till enorma växthusgasutsläpp och bidrar till att det varje dag dör 18 000 barn under fem år i världen på grund av hunger. Det här är utan tvekan världshistoriens största moraliska katastrof.

Bakom kravet på en minskad köttkonsumtion står, förutom FN, även en rad tunga expertorganisationer som Världsnaturfonden, Världscancerfonden, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen och Djurens Rätt.

Under ytan pågår en tyst vegetarisk revolution i Sverige. Enligt en aktuell undersökning av Demoskop är var tionde svensk vegetarian. Och tidningen Miljöaktuellts rykande färska kommunenkät visar att omkring en tredjedel av landets kommuner har infört köttfria dagar eller på annat sätt vidtagit åtgärder för att minska köttkonsumtionen. Detta sänder en kraftig signal till övriga kommuner att nu är det dags för handling.

Trots den ökade gröna matmedvetenheten i Sverige steg ändå paradoxalt nog köttkonsumtionen i Sverige under 2013 med motsvarande 2,6 kilo per person och år, upp till omkring 88 kilo. Det beror på att de som fortfarande äter kött konsumerar betydligt mer. Det är oerhört allvarligt för världsmiljön och klimatet och bevisar nödvändigheten av politiska styrmedel för att minska den svenska köttkonsumtionen.

Skolmåltiderna har en stor potential att långsiktigt påverka människors konsumtionsbeteenden. För världsmiljöns skull uppmanar därför Djurens parti kommunerna är verka för att minst varannan måltid som serveras inom skola och förskola ska vara helt vegetarisk.

Jonas Paulsson, partiledare för Djurens parti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel