Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krav på tillgängliga uteserveringar i Åre

Det brister i tillgänglighet på många av Åres uteserveringar. Det konstateras i ett medborgarförslag till Åre kommun - och kommunen håller med.

Det är Carina Moen i Åre som i ett medborgarförslag uppmanar Åre kommun att ställa högre krav på att uteserveringarna ska vara tillgängliga även för rullstolsburna. Hon skriver att i Åre by finns i dagsläget en hel del uteserveringar där det är svårt eller omöjligt för den som åker rullstol att ta sig upp.

Hon hänvisar till andra städer, exempelvis Stockholm, där man inte får bygga upp en uteservering om inte marken lutar; det måste i så fall gå rulla upp från ena sidan.

Kommunstyrelsen har tittat på ärendet och hävdar att Åre kommun strävar efter att göra kommunen tillgänglig för alla. Men samtidigt medges att det finns brister. Det finns till exempel ingen speciellt utsedd tjänsteman som jobbar med frågorna. Det man kan peka på är deltagande i ett projekt med Jämtland Härjedalen Turism där en "tillgänglighetskonsult" ska dokumentera tillgängligheten i Åre som helhet, då även restaurangerna. Projektet ska vara avslutat i december i år.

Förslaget till kommunfullmäktige, som ska ta upp frågan den 18 september, är att "ta med sig förslagsställarens intentioner" i det projektet.