Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krav från turismföretag: konsekvensutred Moskogen

Ekoturismföretag i södra Årefjällen gör nu gemensam sak och protesterar mot storskalig vindkraft i Moskogen. I ett öppet brev till makthavarna kräver de att Åre kommun gör en konsekvensanalys innan beslutet tas.

Den 16 juni kommer Åre kommuns översiktsplan för vindkraft upp på kommunfullmäktiges bord igen och denna gång måste politikerna fatta ett beslut. Det går inte återremittera ärendet en gång till.

Politikerna har redan sagt att deras positioner är låsta, och regelverket har inte heller tillåtit några ändringar i planförslaget sedan återremitteringen i mars. Det troliga är därför att de antar planförslaget som pekar ut Moskogen som enda ställe i Åre kommun för en storskalig vindpark.

Men motståndarna mot Moskogenprojektet har inte gett upp.

I Södra Årefjällen har 24 turismföretag undertecknat brevet där de bland annat kräver en konsekvensanalys av effekterna om en stor vindkraftspark skulle byggas i Moskogen, söder om Järpen. De kräver vidare att den analysen ska göras innan det slutliga beslutet tas om planen.

Deras argument är att Södra Årefjällen är en av världens starkaste ekoturismdestinationer som har mycket mer att vinna på en utökad besöksnäring än de 8-10 arbetstillfällen en vindpark skulle ge.

För att visa att området skulle skadas av en sådan park citerar de företrädare för två utländska researrangörer, en engelsk arrangör av vilt- och fågelskådningsresor, Naturetrek, och en belgisk arrangör av naturupplevelseresor, Heading North Adventure. Båda är enligt brevet intresserade av att utveckla ett samarbete med turismföretagen i Södra Årefjällen och båda har sagt att en vindpark skulle påverka turismen negativt.