Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräv bra livsmedel!

För mig som Centerpartist är det självklart att vi ska ha produktion av mat i Sverige, Jämtland och Östersund.

För mig är det även självklart att den mat vi köper in för tillagning i kommunens verksamheter och som serveras till våra elever och gamla ska vara producerad på ett långsiktigt hållbart sätt.

De livsmedel som vi köper in ska uppfylla våra krav på djurvälfärd.

Det är inte okej med danskt griskött från gårdar utan strö, med fastlåsta suggor och kuperade svansar.

Det är heller inte okej att använda antibiotika slentrianmässigt i djurproduktionen, att ge friska djur medicin för att de inte ska bli sjuka! Det är fallet när man exempelvis blandar antibiotika i smågrisfodret för att kunna avvänja kultingarna från suggan tidigare. Jag tycker också det är självklart att vi ska ha en produktion av mat som är hållbar, där vi tar ansvar för vår miljö, för kommande generationer och där vi tar god hand om våra djur. Vi som bor och lever i Sverige vill ha ett starkt djurskydd och sunda och säkra livsmedel. I Sverige har vi system som ger oss friska djur och där användningen av antibiotika till våra lantbruksdjur är bland de lägsta i världen. 

Jag vill att Östersunds Kommun tydligt ska ta ställning för djurskydd och mot slentrianmässig antibiotikaanvändning. De livsmedel vi köper in ska inte vara olagliga om de hade producerats i Sverige.

Ett sätt att göra det är genom att kommunen ställer lika höga krav på all mat som vi köper in, att kraven är jämförbara med de miljö- och djurskyddskrav som ställs på det som produceras i Sverige.

Barnen i våra skolor och de äldre i omsorgen har rätt att äta mat som produceras med högt djurskydd och höga miljökrav. Det är rimligt anser jag, att vi i våra offentliga restauranger inte serverar fläsk och korv som hade varit olagligt att producera i vårt land. 

Det är därför dags att ställa högre krav på maten som vi köper in och tillagar i kommunens kök! 

Carina Asplund (C)

Gruppledare, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel