Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kränkande, Draxten

I ett reportage inför valet 2014 kunde man läsa ett yttrande av Sven-Åke Draxten (S), kommunalråd i Bräcke. Han säger att av sänkningen av restaurangmomsen på 5 400 miljoner kronor per år, går 40 procent till personalen och resten till vinster för restaurangägarna. Att gå ut och säga att 60 procent av sänkningen går rakt ner i ägarnas fickor är kränkande för hela restaurangbranschen.

De pengar som momssänkningen innebär, går aldrig till vinster för ägarna utan investeras alltid i den egna verksamheten. Sänkningen av restaurangmomsen gör att företag får en mer ekonomisk hållbar grund och de kan ge personalen tryggare anställningar.

Restaurangbranschen är i Jämtlands län beroende av turistnäringen. I år har vintersäsongen varit kortare än på länge, vilket har gjort att folk blivit permitterade inom turistnäringens verksamheter. Detta är ett elände både för restaurangägare och för personal, då majoriteten av restaurangbranschen är små enskilda firmor och familjeföretag. I ett sådant läge är momssänkningen extra viktig och av avgörande betydelse. Den sänkta restaurangmomsen ökar möjligheten att kunna behålla personalen, även under oberäkneliga väderomständigheter och lågsäsonger. För övrigt spelar restaurangnäringen idag en viktig samhällelig roll då en majoritet av unga och utlandsfödda arbetar där, den mest utsatta gruppen på arbetsmarknaden.

Oppositionen föreslår en höjning av restaurangmomsen från 12 till 25 procent samt en höjning av arbetsgivaravgift för unga från 15 till 30 procent. Detta skulle vara förödande för hela Jämtlands restaurang- och turistnäring då företagen tvingas höja priserna drastiskt för att kunna kompensera de ökade kostnaderna.

Kjell Berg, restaurangägare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel