Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krångligheter lockar LT:s nya krönikör

/
  • Catarina Lundström börjar i dag som krönikör här på LT:s kultursida. Foto: Joakim Rolandsson

Ju krångligare desto bättre för historie-doktorn.
– Jag är så förtjust i när det blir komplicerat, säger Catarina Lundström, kultursidans nya krönikör.

Annons

Hon är kulturvetaren som doktorerat i kvinnohistoria – avhandlingen ”Fruars makt och omakt” handlade om landshövdingefruar och kom 2005. Hon är också före detta chef för Föreningsarkivet och snart före detta utredare på Glesbygdsverket.

Det sista hon gör på Glesbygdsverket är en särskild utredning om kultur i gles- och landsbygder. Det kommer att handla om tillgänglighet till kultur och om kultur som källa till lokal och regional utveckling.

– Det blir både statistik och lokala exempel på framgångsrika satsningar. Rapporten ska bli klar i slutet av mars, berättar hon.

1 april avvecklas Glesbygdsverket och då går Catarina Lundström tillbaka till forskningen:

– Jag råkade få åt mig 1,5 miljon i forskningsmedel strax före jul. Så nu ska jag sätta igång med ett projekt som jag gått och burit på länge.

Projektet har arbetsnamnet ”Välfärd och kulturell kolonialism” och handlar om organisationen KMA, Kvinnliga Missions Arbetare. En organisation vars huvuduppgift förstås vara att sprida kristendomen till ”hedningar” både långt borta och nära, men som också på sitt sätt verkade för kvinnors frigörelse och gjorde stora insatser inom områden som hälso-, social- och åldringsvård.

– Jag vill jämföra hur KMA arbetade i Jämtland och i Nordafrika, mot samer respektive muslimer, säger Catarina Lundström.

Hon tänker ställa det samiska ålderdomshemmet Fjällgård i Undersåker, som startades av KMA 1908 och drevs fram till 1981, mot organisationens barnhem för flickor i Bizerte, Tunisien.

Å ena sidan stod den kristna missionen alltså för en viktig och angelägen social verksamhet. Å andra sidan vilade den på ett samtida kolonialt särartstänkande och bidrog till en normaliseringsprocess där det skapades ett ”vi” och flera olika ”dom”.

Den dubbelheten triggar igång Catarina Lundström, som gillar när allt inte är svart eller vitt.:

– Jag tycker om när det är både problematiskt och positivt.

Hon räknar med att forskningen om KMA ska ta ungefär tre år, och hoppas så småningom kunna skriva en ”hyfsat populär” bok om vad hon kommit fram till.

Vid sidan av det egna forskningsprojektet kommer hon också att arbeta på 25 procent med så kallad följeforskning hos Jilu – Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling.

– Jag ska dokumentera och utvärdera EU-projektet med en jämttröndersk filmkommission.

Och så ska hon alltså skriva krönikor i LT.

– Förut skrev jag i konkurrenttidningen, men nu har jag haft uppehåll ett tag. Och jag har saknat krönikeskrivandet. Har man en gång börjat se på omvärlden med krönikörsblick så är det svårt att sluta.

Ämnen kommer säkerligen inte att fattas:

– Det kommer idéer hela tiden. Antingen börjar man i något väldigt personligt och drar upp det till en allmän nivå. Eller också börjar man i en stor fråga och drar ner den till sig själv.

Välkommen i gänget, säger vi på kultursidan till Catarina Lundström.

Och grattis, säger vi till er läsare som nu får stifta bekantskap med en ny och spännande skribent.

Annons