Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krafttag för företagen

I dagarna tre står vackra Åre värd för det som kallas Nordens motsvarighet till World Economic Forum i Davos: Åre kapitalmarknadsdagar. Politiker och företagare träffas för att tala om hur vi får fler nya företag i Sverige och hur vi kan få företagen att växa och anställa fler.

Under de två år som jag har varit gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen har jag besökt många små och medelstora företag runt om i vårt land. Det var inte länge sedan jag senast besökte just Åre – som kan stoltsera med många framgångsrika entreprenörer: Extrem, som tillverkar skidor, Åre Chokladfabrik och Skhoop som designat den populära täckkjolen, är bara några exempel.

Det gemensamma för alla företag jag har träffat är att de brinner för sin idé och vill ta företaget vidare – vill växa. Det är glädjande att se och en viktig kraft att ta tillvara på.

Sveriges företag behöver bättre förutsättningar så de kan expandera och anställa fler. Vi Socialdemokrater har presenterat en lång rad förslag som underlättar för de små- och medelstora företagen:

# Stärkt kapitalförsörjning för små- och medelstora företag.

# Ökat exportstöd för små- och medelstora företag

# En innovationsfond för tidiga skeden.

# En lag om kortare betalningstider mellan företag

# En regional företagsförmedling som ska underlätta vid generationsväxling.

Men det enskilt viktigaste föreslaget för småföretagaren är att vi lyfter ansvaret för andra sjuklöneveckan. På så sätt gör vi det enklare för företagen att anställa och vi gör det lite lättare för den enskilde företagaren.

I förra veckan var sista chansen den här mandatperioden för regeringen att lämna propositioner till riksdagen. Det finns faktiskt en riksdagsmajoritet för att lyfta ansvaret för andra sjuklöneveckan. Hade regeringen lagt fram en proposition om detta skulle landets småföretagare sluppit ansvaret för andra sjuklöneveckan från och med hösten.

Regeringen har lämnat walk over på jobben. Med en förhoppning om att skattesänkningar allena ska fixa jobben har Moderaterna styrt Sverige under snart åtta år. Nu är det dags att göra bokslut: arbetslösheten är högre än när regeringen tillträdde och exporten sjunker. Sveriges konkurrenskraft håller på att urholkas.

Socialdemokraterna har satt upp ett mål för jobben: år 2020 ska Sverige ha lägst arbetslöshet i EU. Vår målsättning är ambitiös, men vi tror att det är fullt möjligt.

Sverige behöver fler jobb men också fler som jobbar. Jag brukar säga att vi för ett tvåfrontskrig mot arbetslösheten: vi måste samarbeta med näringslivet och skapa förutsättningar för företagen så de kan expandera och anställa fler. Men vi måste också rusta människor så att de kan ta de nya jobb som växer fram.

I dag debatterar jag mot Anna Kinberg Batra på Kapitalmarknadsdagarna. Jag vill att Kinberg Batra svarar Sveriges företagare när staten lyfter bort ansvaret för andra sjuklöneveckan från deras axlar.

Sverige förtjänar en nystart. Vi Socialdemokrater tror inte att skattesänkningar är svaret på alla frågor. Vi tror i stället på samverkan mellan näringsliv, forskning och politik och på gemensamma investeringar, så att vi tillsammans kan vässa Sveriges konkurrenskraft så att jobben blir fler.

Mikael Damberg (S), gruppledare i riksdagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel