Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräftor i goda vänners lag

Alla vill ha de bästa kräftorna och smaktester avlöser varandra så här i kräfttider. Vill man verkligen ha goda kräftor är hemgjord lag ett måste. Tolv timmar i ny lag med färsk krondill gör underverk med vilken kräfta som helst.

Kräftor är den typ av mat som inte går att stressa fram. Köper man dem frysta måste de få tina i lugn och ro i kylskåp. Vill man sedan locka fram den rätta smaken med porteröl och dill får man vackert koka egen lag och vänta i tolv timmar till. Lagen är inte svår att göra men det gäller att kyla den och byta ut dillkronorna innan den hälls över redan kokta kräftor.

Vill man använda råa kräftor måste saltmängden i receptet här intill ökas.

För att kräftskivan ska bli lyckad bör man bjuda sina gäster på mer än bara kräftor. Eftersom skaldjur är fettsnål mat är det fritt fram att servera gräddstuvade svampar eller majonnäsbaserade röror till.

Brödlådorna är en gammal klassiker på kräftbordet. Skär ut "lådor" av brödet och rosta dem i ugn. Godast är de helt nyrostade och lätt knapriga. Vid serveringen fylls de med gräddstuvad svamp.

Stora färskpotatisar blir hur goda som helst om de bakas i ugn och fylls med hemlagad laxröra smaksatt med pepparrot, rödlök och hårdkokt ägg. De passar till kräftorna men kan även vara en räddningsplanka för dem som har svårt för skaldjur.

Ta dig också lite extra tid att ugnstorka några söta och mogna tomater. Det tar minst två timmar och gärna det dubbla, men den som väntar blir rikt belönad. Tomaterna behöver bara saltas lätt och maken till tomatsmak får man leta efter. Den som vill bjuder tomaterna med färsk basilika eller annan örtkrydda till.

Dan Strandqvist/TT

dan.strandqvist@tt.se