Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftigt minskad export i Jämtland

2009 var ett bottenår för tillverkningsindustrin i Jämtland. Varuexporten föll med 21 procent i länet.

Enligt siffror från Utrikesdepartementet och Statistiska Centralbyrån minskade den totala varuexporten i länet från 4,8 miljarder 2008 till 3,8 miljarder 2009.

– Verkstadsindustrin är de som dragit ner siffrorna. De står för huvuddelen av exporten i länet om man bortser från turismen, säger Lisbeth Godin på Svenskt Näringsliv.

I Jämtland har verkstads- och skogsindustrin drabbats värst av den ekonomiska krisen. Företag som Engcon, Nord-Lock och Rödins Trävaru har haft det tufft. Det har också varit tungt för IT-sektorn.

Däremot har friluftssektorn och turismsektorn klarat sig bra, menar Lisbeth Godin.

Dick Jansson, vd för Handelskammaren Mittsverige, är inte förvånad över att varuexporten minskat kraftigt.

– Den ekonomiska krisen har slagit lite olika, det har varit tungt för den traditionella industrin. Men det finns också undantag, till exempel Woolpower, säger han.

Dick Jansson är försiktigt optimistisk inför framtiden.

– Vi börjar se ljus i tunneln, men frågan är hur lång tid det tar innan vi kommer ut ur tunneln. Det kan bli tufft för vissa företag, tror han.

I hela landet minskade exporten med 17 procent under 2009. Värst drabbades Västerbotten där varuexporten under 2009 föll med 45 procent jämfört med året före.