Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig utökning av fiskodling upprör

Landösjön riskerar att drabbas av övergödning om de som driver fiskodlingen får igenom sin ansökan att tredubbla produktionen. Det tror flera engagerade i Landösjöns fiskevårdsområde.

Annons

Svensk fjällröding AB har ansökt om att få tredubbla produktionen vid fiskodlingen i Landösjön. I dag har bolaget tillstånd att odla 550 ton fisk per år men vill utöka till 1 500 ton.

Men många är kritiska till planerna. Anders Bertilsson är engagerad i Landösjöns fiskevårdsområdesförening och han tror att en utökad odling skulle leda till övergödning och algblomning.

– Vi har varit där med dykare och sett hur det ser ut på botten i närheten av odlingen och det ser inte särskilt trevligt ut. Det är snart en död botten full med slam, säger han.

Anders Bertilsson tror för egen del att det tjocka lagret med slam kommer från odlingen och att en nästan tredubblad produktion skulle riskera att påverka sjön ännu mer.

Svensk fjällröding AB gör inte samma bedömning när det gäller fiskodlingens påverkan på sjön. Enligt den miljökonsekvensbeskrivning som bolaget har lämnat in till länsstyrelsen skulle en utökad odling på flera sätt vara positiv. Den reglerade Landsjön är i dag relativt näringsfattig och en större fiskodling skulle bidra med viktig näring och därmed även sänka de relativt höga halterna av kvicksilver i fisken.

Anders Bertilsson drar inte samma slutsatser. Han tycker att det finns för lite forskning som ger bra svar på hur en utökad produktion skulle påverka Landösjön. Han säger att odlingen redan i nuläget påverkar negativt. Sedan bolaget för några år sedan ökade produktion till 550 ton per år har fisket blivit sämre.

– Det har varit ett eldorado i den viken tidigare men nu är det mycket sämre. Någon måste ju reagera när man börjar se att botten på sjön blir allt grönare. I närheten av odlingen är det stenbotten men den syns inte längre för all dy som är där.

Länsstyrelsen i Västernorrland handlägger just nu ansökan om en utökad fiskodling i Landösjön men kommer inte att fatta något beslut i år.