Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftfullt stöd för schyssta villkor

Tolv timmars arbete sju dagar i veckan också mitt på dagen i obarmhärtig 45-gradig hetta. Situationen kring Qatars alla VM-byggen är katastrofalt, och ett resultat av att fackföreningar är förbjudna och kollektivavtal okända. Utländsk arbetskraft behandlas som djur.
Så är det inte riktigt i Sverige. Men vi går snabbt åt fel håll, när bärplockare skamlöst utnyttjas i våra skogar, utländska långtradarchaufförer lever i sina bilar i månader utan vare sig toalett eller dusch, och byggnadsarbetare får arbeta för en femtedel av den kollektivavtalade lönen samtidigt som de tvingas bo i baracker på arbetsplatsen.

Samtidigt har vi en lagstiftning i form av Lex Laval, som hindrar svenska fackföreningar att ta strid för att alla som arbetar i Sverige ska göra det på svenska villkor. Den lagstiftningen går längre än vad som hade varit nödvändigt enligt EU-domen. Nu kritiserar också FN-organet ILO och Europarådet lagen för att den kränker fackliga rättigheter. Och så sent som för någon vecka sen lovade Socialdemokraterna att villkora varje framtida fördragsförändring i EU med införandet av ett socialt protokoll, något som inte minst Europafacket drivit länge. En bra fråga för sossarna inför EU-valet!

I förra veckan kom ett tiopunktsprogramprogram där LO och sossarna gemensamt vill återskapa schyssta villkor på arbetsmarknaden.
Med Stefan Löfven (S) som statsminister kommer Lex Laval att rivas upp. Svenska kollektivavtal ska gälla alla som jobbar i Sverige. Utländska företag ska ha en juridisk person att förhandla med. Arbetserbjudanden till anställda från tredje land ska vara bindande, så att de inte hänvisas till enskilda arbetsgivares godtycke. Reglerna för F-skatt stramas upp så att det inte handlar om arbetstagare som tvingas blir företagare. I offentlig upphandling ska krav på kollektivavtal tillämpas fullt ut. Huvudentreprenörer får ansvar för att underentreprenörer sköter löner och sociala villkor. Månadsredovisning av skatter och avgifter ska göras individuellt och inte i klump samtidigt som personalliggare ska införas i byggbranschen. Och åkeribranschen ska kollas för körtider och andra villkor.

Detta är inte, som en del borgerliga blad påstår, ett sätt att anpassa sig till SD. Det är ett sätt att få schyssta villkor för alla. Det är inte konstigare än att svenskar i Norge jobbar enligt norska kollektivavtal. Samtidigt ska erkännas att schyssta villkor minskar risken att missnöjda arbetare väljer nyfascisterna.