Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftbolag måste göra om en upphandling för andra gången

Förvaltningsrätten har beslutat att Jämtkraft måste göra om en upphandling. Detta efter att en av anbudsgivarna lämnat in en klagan. Det är andra gången upphandlingen måste göras om.

En av anbudsgivarna har ansökt om överprövning och yrkar i första hand att upphandlingen ska rättas så att den valda leverantören av kontorsmaterial, som upphandlingen gäller, ska förkastas och att deras bolag istället antas som vinnande anbud. I andra hand yrkas att upphandlingen ska göras om helt. Bolaget hade bland annat kritik mot förfrågningsunderlaget.

Jämtkraft motsatte sig yrkandena och menar att upphandlingen gjorts om efter ett tidigare mål hos förvaltningsrätten och att utvärderingsmetoden varit tydligt definierat.

Förvaltningsrätten gör bedömningen att "förfrågningsunderlagets utformning strider mot kraven på transparens och förutsebarhet och att Jämtkraft genom att medvetet utelämnat information om hur utvärderingen ska ske i princip har givit sig själva en fri prövningsrätt", står det i domen.

Det anses däremot inte vara fråga om brister i förfrågningsunderlaget så att det räcker med en rättelse av utvärderingsfasen, enligt förstahandsyrkandet, utan upphandlingen ska göras om. Förvaltningsrätten bestämmer att bifalla andrahandsyrkandet.