Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KR Trafik har tappat motivationen för miljardaffär

KR Trafik håller på att förlora kampen om den miljardaffär som bolaget miste i somras.

– Hela historien gör ju att man tappar motivationen, säger bolagets vd Linda Sahlén.

I juni i år vann KR Trafik en upphandling som skulle ha gett bolaget rätt att bedriva kollektivtrafik i Uppland från och med 2011 och upp till tio år framåt. Cirka 170 fordon och nästan 500 bussförare omfattades av upphandlingen som var värd i storleksordningen 4 miljarder kronor.

Men i augusti kom chockbeskedet. Upplands Lokaltrafik, som var beställare, meddelade att upphandlingsprocessen skulle avbrytas och göras om. Anledningen var att bolaget hade fått veta att en av de anställda tjänstemännen läckt hemlig information till en eller flera anbudsgivare. Bland annat hade den anställde berättat om anbudens storlek. Ledningen för ett av de tre bolag som deltog i upphandlingen, Nobina AB, erkände senare att bolaget hade fått tillgång till känslig information.

KR Trafik överklagade beslutet att avbryta upphandlingen och framhöll att bolagets anbud var det lägsta trots att bolaget inte haft tillgång till den hemliga informationen. Förvaltningsrätten i Gävle gav KR Trafik rätt men även det tredje bolag som lagt anbud i affären, Busslink, överklagade. Busslink krävde att upphandlingen skulle göras om och förvaltningsrätten har nu gett bolaget rätt.

KR Trafiks vd, Linda Sahlén, säger att situationen känns ganska hopplös för tillfället. Enligt henne går det bolag som haft fördel av de hemliga uppgifterna vinnande ur situationen.

– Nu får ju Nobina en ny chans och Busslink får också vara med trots att vi lade det lägsta anbudet.

Hennes bedömning är att det blir svårt för KR Trafik att komma igen i en ny upphandling.

– Våra priser är ju kända och man har liksom tappat motivationen att vara med på den här upphandlingen en gång till, säger Linda Sahlén.

KR Trafiks ledning diskuterar just nu om man ska gå vidare och driva en process för att få ekonomiskt skadestånd.