Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KR Trafik går miste om miljardavtal efter fusk

Bussbolaget KR Trafik går miste om ett avtal värt flera miljarder kronor. Anledningen är att en tjänsteman på Upplands Lokaltrafik läckt hemlig information under upphandlingsprocessen.

Den historia som avslöjats de senaste dagarna kan mycket väl vara den största upphandlingsskandalen i svensk kollektivtrafik. Bakgrunden är att KR Trafik, med säte i Östersund, i juni i år vann en upphandling som skulle ge bolaget rätt att bedriva kollektivtrafik i Uppland från 2011 och upp till tio år framåt. Cirka 160 bussar och nästan 500 bussförare omfattades av avtalet som var värt i storleksordningen 4 miljarder kronor.

Men i veckan kom chockbeskedet. Upplands Lokaltrafik meddelade att upphandlingen inte längre gäller. Anledningen är att ledningen fått veta att en anställd tjänsteman läckt hemlig information till anbudsgivare. Bland annat information om anbudens storlek, något som kunnat ge stora fördelar i upphandlingen.

Förutom KR Trafik så deltog de båda bolagen Busslink i Sverige AB och Nobina AB i upphandlingen. Alla lämnade in anbud och KR Trafik blev det bolag som i slutändan hade lägst pris. Ledningen för Nobina har, efter att skandalen uppdagats, erkänt att man fått tillgång till känslig information under anbudsprocessen. Men bolagets kommunikationschef, Rolf Kolmodin, säger att ledningen också fått veta att konkurrenterna haft tillgång till liknande information. Med andra ord att även KR Trafik fått del av känsliga uppgifter som borde ha varit hemliga.

– Vi fick det tämligen klart för oss att det var på det sättet men vi vill inte kommentera hur, säger Rolf Kolmodin.

Ledningen för Upplands Lokaltrafik säger också att det inte kan uteslutas att även KR Trafik kan ha fått otillbörlig information och att det är huvudanledningen till att man nu beslutat att göra om hela upphandlingen.

– Vi kan inte säkerställa att hela den här processen har gått rätt till, säger Fredrik Ahlstedt som är styrelseordförande i bolaget.

Den medarbetare som läckt informationen har bara erkänt att Nobina fått ta del av uppgifterna men Fredrik Ahlstedt säger att ledningen inte känner sig helt säkra på att det stämmer.

– Vi vände och vred på det här fram och tillbaka som du förstår. Det kostar ju enorma pengar för oss att avbryta en upphandling och det var det absolut sista vi ville göra. Men det hade inte varit kul för KR Trafik heller att ha ett kontrakt under flera år och hela tiden med misstankarna om att allt inte hade gått rätt till, säger Fredrik Ahlstedt.