Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kövra Byskola – en bra affär för Berg

Annons

Det behövs några klarlägganden när det gäller ekonomin kring friskolor i allmänhet och Kövra byskola i synnerhet.

Som svar på en interpellation har verksamhetsnämndens ordförande nyligen uppgivit att Kövra byskola blivit 440 000 kronor dyrare att driva än om kommunen själv hade fått sköta ruljangsen. Den som tagit fram dessa siffror har då i mina ögon gjort ett antal allvarliga förbiseenden.

För det första är det mycket som talar för att skolan i Kövra skulle ha lagts ned om inte friskolesatsningen hade genomförts. Därför kräver en seriös jämförelse av alternativen en djupare samhällsanalys än vad som hittills gjorts. Vi vet med säkerhet att minst tio personer flyttat till kommunen tack vare att Kövra byskola finns. Många argumenterar för att mångfald inom skolans område kan bidra till att vi får nya innevånare och att vi kan behålla de vi har. Kövra byskola är därför en nyttig verksamhet som tillför ett småskaligt och fullgott alternativ till de kapabla kommunala skolorna i Berg

För det andra regleras hyresbidrag och övriga ersättningar till friskolor i lagar och förordningar. Ersättningen baseras på genomsnittliga kostnader för de kommunala skolorna. Detta för att barnen skall tilldelas samma resurser, oavsett om de går i en skola med kommunal eller fristående huvudman. Om de kommunala skolorna har så höga hyresnivåer att detta blir ett bekymmer, då ligger problemet hos kommunen.

För det tredje blir det missvisande när det framhävs att det administrativa påslaget skulle vara något mycket kostsamt för kommunen. De 61 barn och 13 personal som finns på Kövra byskola skulle ha krävt administration även om de funnits i den kommunala verksamheten.

För det fjärde har kommunen utnyttjat en laglig möjlighet att slippa bekosta skolskjuts för barn som väljer Kövra byskola. Det innebär en besparing på långt över 100 000 kronor per år, något som rimligtvis också borde tas med i beräkningen om man vill skapa en sann helhetsbild.

Kövra byskola AB anstränger sig för att göra ekonomisk vinst. Detta för att vi skall kunna investera pengarna i personal, material, bra mat och upplevelser till barnen som finns i på vår förskola, fritids och skola. Skolan ägs av en ideell stiftelse som inte kommer att ta ut någon vinst ur företaget.

P-O Larsson, Kövra byskola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel