Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köttet – en miljöbov av stora mått

När maten ligger på tallriken står den för en tredjedel av din klimatpåverkan.

Att föda upp köttdjur står för en överskuggande del av klimatutsläppen. Vi svenskar äter för mycket kött och det är vare sig miljö- eller hälsomässigt hållbart. I Sverige köper vi i genomsnitt 85 kilo kött per person på ett år. De senaste 20 åren har vi ökat mängden kött vi äter med 40 procent.

Det kan ge oss en tankeställare för nog är det få som tycker att vår levnadsstandard var mycket sämre 1990 än den är idag.

Vi vet att, om våra barn och barnbarn ska kunna fortsätta att leva på den här planeten så måste vi vårda jordens resureser på ett bättre sätt. Här påverkar individens val och beslut i allra högsta grad. Ett enkelt och viktigt steg är att välja mer vegetarisk mat utan att den för sakens skull bli vegetarian.

Ta till exempel en mindre köttbit nästa gång och ät en god kikärtssallad till. Gör en köttgryta och dryga ut den med mycket grönsaker.

Börja med att byta ut två köttmåltider i veckan till vegetariska alternativ – du får nya smakupplevelser och kan testa dig fram med nya recept och goda kryddningar.

Inför en kylskåpsrensningsdag och ta till vara på rester, det spar du både miljö och pengar på.

Du som äter lunch på restaurang kan under vecka 40 hålla utkik efter Gröna Gaffeln som är en kampanj där restaurangerna lyfter upp den vegetariska maten högst på menyn för att få dig som gäst att välja ett grönt alternativ.

Cissi Hinderson, Naturskyddsföreningen, Handla Miljövänligt nätverket

J Att föda upp köttdjur står för en överskuggande del av klimatutsläppen. Vi svenskar äter för mycket kött och det är vare sig miljö- eller hälsomässigt hållbart.

Cissi Hinderson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel