Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kött är ingen mänsklig rättighet

Annons

Dagens Nyheter (19/6) skriver "Sverige ska införa ett speciellt djurbidrag till nötkreatur för att stärka mjölk- och nötköttsproduktion" och hänvisar till ett pressmeddelande från landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Varför ska regeringen gynna kött- mjölkindustrin när nästan alla vetenskapliga studier gällande folkhälsa och miljö uppmuntrar oss till att kraftigt minska vår nötboskap och köttkonsumtion?

En ganska ny undersökning från Djurens Rätt (20/3) visar att 10 procent av svenska befolkningen, det vill säga nästan en miljon svenskar, inte äter kött och organisationer som Livsmedelsverket och WHO har sagt att vi måste minska vår köttkonsumtion för folkhälsan och miljöns skull. Förutom de hälso- och miljöskäl som finns så bör vi också minska vår köttkonsumtion utifrån djuretiska skäl.

Djuren har det väldigt dåligt i de svenska kött-mjölkfabrikerna eftersom de lever i trånga utrymmen, de har otillräckliga möjligheter till ett naturligt beteende, ungarna får knappt vara med sina mödrar, med mera.

Det spelar ingen roll om Sverige har "en av de bästa" djurskyddslagarna i världen eftersom mjölk-köttbönderna har den ekonomiska vinsten som högsta prioritering, dessutom kan inte djuren själva berätta om orättvisheterna vilket innebär att djurskyddet och djurrätten alltid kommer vara otillräcklig.

Istället för att vi medborgare ska betala för "ett speciellt djurbidrag" för att vi ska äta mer kött så bör regeringen och riksdagen ta bort alla subventioner och bidrag som gynnar kött-mjölkkonsumtionen och istället införa skatter för att minska den vilket skulle förbättra den svenska folkhälsan och minska gasutsläppen.

Jordbruksbidrag ska istället gå till bönder som jobbar med ekologisk växtodling för att öka mängden och utbudet av ekologisk växtbaserad mat eftersom det skulle öka mängden mat enormt mycket samtidigt som det gynnar det ekologiska svenska jordbruket tillsammans med miljön och folkhälsan.

Att äta kött är ingen mänsklig rättighet, speciellt när köttproduktionen bidar till så mycket skada och lidande. Låt oss därför kräva att politikerna ska ta bort kött-mjölksubventionerna för vår, miljön och för djurens skull.

Angelo Tapia - medlem i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel