Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kostnad: 72 miljoner

Fallolyckorna i landet kostar samhället totalt 4,8 miljarder om året. I vårt län blir kostnaden ungefär 72 miljoner.

Bräcke kommun drar sitt strå till stacken för att hålla kostnader och lidande för enskilda personer nere. Redan nästa månad ska arbetsterapeuten Camilla Bruman och sjukgymnasten Katrine Holmlund presentera en slutrapport om ett förbättringsarbete kring sjuka äldre för beslutsfattarna i kommunen.

– Vi vill nå de äldre innan de faller och skadar sig, säger Camilla Bruman.

Statistik visar att var tredje person över 65 år faller minst en gång per år och runt tio procent av dem får en allvarlig skada. De människor som drabbas blir ofta rädda efter fallet och de blir mindre rörliga.

I projektet "Bättre liv för sjuka äldre" har de utbildat/informerat en del av hemtjänstpersonalen, personal på hälsocentralerna i Bräcke och Kälarne så de kan hjälpa till att hitta patienter med fallrisk.

Drygt 30 personer har identifierats vid hembesök och 23 personer har upptäckts på hälsocentralen.

– Hemtjänstpersonalen har blivit bättre på att skriva fallrapporter. Statistik visar en ökning av fallen, men sanningen kan vara att personalen blivit bättre på att rapportera, säger Katrine Holmlund.

Men det är inte är så enkelt att bedriva förändringsarbete inom befintlig tid och inte heller över sommaren.

– Det är mindre folk under sommaren och det påverkar också vikarierna inom hemtjänsten som inte fått utbildning i fallpreventiva insatser, säger Camilla Bruman vidare. Det är även stor omsättning på personal i hemtjänsten vilket kan ha påverkat utfallet av projektet.

De säger också att avvikelsesystemet i stor utsträckning har använts för att identifiera personerna.

Fallolyckorna är ett stort folkhälsoproblem. Varje år dör runt 1 200 personer över 65 år i Sverige på grund av fallskada, det är mer än dubbelt så många som dör i trafiken varje år.

Cirka 40 700 personer skadas också så allvarligt att de är i behov av sjukhusvård.

Samhällets direkta kostnader beräknas till 4,8 miljarder årligen, vilket inkluderar medicinska insatser, rehabilitering, materiella, administrativa och övriga kostnader. Lägger man till kostnader för försämrad livskvalitet kan summan dubbleras.

Hoppet är nu att antalet fall och fallolyckor ska minska inom Bräcke kommun.