Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kostnad: 1,2 miljarder kronor

Vid årsskiftet ska Mullbergs vindpark vara färdigbyggd, parken som Jämtkraft investerat 600 miljoner i.

Annons

Bygget står still när LT hälsar på, det blåser för mycket. Uppe på Mullberget, söder om Rätan, sticker de cirka 120 meter höga tornen upp mellan träden. Det är vinkraftsturbinerna som snart är färdiga. 26 stycken ska det byggas i parken som kommer kunna leverera el till 50 000 hushåll i minst 25 år.

Melcher Falkenberg är vindkraftssamordnare på Jämtkraft och VD för Mullbergs vind AB som äger vindkraftsparken. Mullbergs vind AB i sin tur ägs i lika stora delar av företagen Skanska och Jämtkraft. Totalt kostar parken cirka 1,2 miljarder och Jämtkraft har alltså gått in med 600 miljoner. Cirka 70 procent av kostnaden har gått till turbinerna.

Behövs det en vindkraftspark?

– Ja, om man ska nå klimatmålen som EU satt upp behövs det mer förnybar elproduktion i form av exempelvis vindkraft. Det nordiska elsystemet hänger ihop vilket innebär att varje kilowattimme producerad från förnybara energikällor tränger ut en kilowattimme producerad av kol eller olja, säger Falkenberg.

Han berättar att det finns två faktorer för bra vindkraft. En hög medelvind och gynnsamma förutsättningar för anslutning till elnätet, Mullberget har båda.

På vägen mot ett av tornen passerar vi en tjärn. Där finns stugor, båthus och båtar. De människor LT pratat med är nöjda med byggandet av parken. Falkenberg säger att samarbetet med de boende i Rätansbygden har fungerat bra.

– Mig veterligen har det inte varit några protester från lokalbefolkningen.

Vi besöker ett av tornen som håller på att resas. Bredvid står en lyftkran som är omkring 140 meter hög.

– I priset för den stora lyftkranen ingår en mindre lyftkran för att montera den stora lyftkranen, säger Falkenberg.

Lyftkranen är enorm, och det behöver den vara för att nå högre än turbinerna. För att flytta kranen mellan de olika turbinerna krävs 30 turer med lastbil och en arbetsåtgång på 30-40 timmar. 113 personer jobbar med att montera ihop parken. De ska bland annat skruva en halv miljon bultar. Det krävs en del när varje torn väger 450 ton och rotorbladen har en diameter på 113 meter.

Kent Rosenqvist är ordförande i Rätansbygdens byalag. Byalagets avtal med Mullbergs vindpark innebär att de får en engångssumma på 1 miljon kronor och 0,6 procent av den årliga bruttovinsten.

– Mellan 600 000 och 800 000 kronor tror vi att det blir per år, säger Rosenqvist.

Avtalet löper på 30 år och det finns en nedre gräns på årlig summa.

– Minsta pengen är 500 000 per år även om det inte blåser.

Vad tycker ni om byggandet av parken?

– Det här tycker vi ger oss möjlighet att utveckla bygden.

Vart går pengarna?

– Vi vill bland annat utveckla turismen.

Han berättar att de bygger ut vandringslederna, gör en strandpromenad runt sjön och vill titta på bussförbindelserna.

Byalaget har anställt en byvaktmästare som bland annat gör smärre snickerjobb och hjälper gamla med snöröjning och gräsklippning.

Vid macken i Rätan träffar jag rätansbon Bo Gustafsson. Jag undrar vad han tycker.

– Det ger ett uppsving till byn, titta på allt folk här, säger han och nickar mot en arbetare som springer in på macken.

Gustafsson menar att det är bra eftersom han tycker vi ska undvika kärnkraft.

– Det är ju ren el, man får se till det. Efter 25 år är det ju bara att fylla i bottenplattan med jord, säger Bo Gustafsson.