Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kortsiktigt valresultat utan solidaritet

Årets valresultat speglar det faktum att fler ser mer till sin egen vinning i kronor än till ett framtida samhälle präglat av solidaritet med de utsatta och en vision om hållbarhet.

Sverige och världen behöver en långsiktig politik, inte minst med hänsyn till klimatförändringen, men också för att redan nu börja omställningen till ett hållbart samhälle.

Nu kommer vi att få fyra år där välfärden monteras ner ytterligare, där klyftorna ökar mellan de som har jobb och de arbetslösa och sjuka, där främlingsfientligheten riskerar att breda ut sig än mer, där i princip ingenting kommer att göras för att förändra vårt slit- och slängsamhälle till ett mer hållbart.

Det rödgröna blocket hade chansen att ställa ett tryggare och mer långsiktigt samhälle mot det stålblå lagets tunna löften om lägre skatter och jobb till nästan alla (som kan och vill arbeta). Men de tog inte chansen, utan svansade efter regeringen i alla deras utspel. Ingen vågade på allvar ställa sig upp i båten och säga: vi åker åt fel håll.

För att få människor att förstå och vilja vara en del av ett hållbart samhälle krävs en kontinuerlig opinionsbildning, inte en populistisk och alltför personligt inriktad valspurt på några få veckor. Det är att vädja till människors kortsiktiga lättja.

Hur många tror ni satt vid köksbordet och skrev upp vilket samhälle de vill ha och sedan läste igenom partiprogrammen och vägde för- mot nackdelar? Jag tror tyvärr att det var alldeles för få.

En röst på de rödgröna skulle ha varit mer långsiktigt och välfärden skulle ha bevarats på en anständig nivå.

Peo Eriksson, Frösön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel