Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kortsiktig lösning att sälja statliga bolag

Sedan Alliansregeringen kom till makten 2006 har vårt lands gemensamma tillgångar systematiskt sålts ut till högstbjudande. I september 2013 hade hela, eller delar av aktieinnehavet i totalt nio statliga bolag sålts, däribland delar av Nordea, hela Vin & Sprit och hela fastighetsbolaget Vasakronan. Stora omregleringar har dessutom gjorts på andra håll, exempelvis avregleringen av bilbesiktningen som inneburit att Svensk Bilprovning AB delats upp och sålts, och den totala omstöpningen av apoteksmarknaden.

Regeringens motivering för sina avregleringar är helt enkelt att få in mer pengar och således även kunna betala för sina skattesänkningar. De försäljningar som gjorts har resulterat i runt 160 miljarder i statskassan. Men frågan är om man verkligen tjänar i längden på utförsäljningarna av våra gemensamma tillgångar.

Forskare i samhällsfarmaci vid Köpenhamns och Uppsala Universitet har granskat omregleringen av apoteksmarknaden. I Dagens Arena förklarar en av forskarna, Sofia Kälvemark Sporrong, att löftena om billigare mediciner, bättre tillgänglighet och bättre läkemedelsanvändning inte har uppfyllts. Enligt henne var det också tydligt redan innan apoteksmonopolets avskaffande att de positiva effekterna inte var genomförbara. Den enda slutsats forskarna kan dra är att avregleringarna varit ideologiska. Privatiseringen var i sig huvudskälet bakom avregleringen. Om man bara velat öka antalet apotek hade det varit enklare att ha monopolet kvar. Staten kan som enda ägare säga till Apoteket AB att öppna fler apotek.

Utförsäljningarna har dessutom ofta skett till underpriser till riskkapitalister, som kunnat sälja bolagen vidare till betydligt högre priser. Att varje år sälja ut statliga bolag till underpriser är inte heller en långsiktig lösning för att stärka statsfinanserna. Långsiktigt kommer förlusterna att behöva kompenseras med mer lån till statsskulden.

Nu öppnar Alliansen i sitt valmanifest för ännu fler utförsäljningar för att kunna fortsätta finansiera sina skattesänkningar. Trots att dem som redan gjorts har visat sig mindre lyckade ser regeringen en chans att låta marknaden styra ännu mer. Finansmarknadsminister Peter Norman (M) berättade redan under Almedalsveckan i år att SAS, SBAB, Teliasonera och Postnord är fyra statligt ägda bolag som står högt på försäljningslistan. Delar av det statliga innehavet i Teliasonera har redan sålts under Alliansens tid vid makten. Det de antingen glömmer, eller inte bryr sig om, är att det statliga innehavet i exempelvis Teliasonera och Postnord ger statligt inflytande över infrastrukturen.

Redan nu lider stora delar av vår lands- och glesbygd av dålig internettäckning och neddragna postturer. Det lär knappast förbättras av att marknadskrafter styr över dessa branscher.