Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kort säsong för jordgubbarna

De är söta, röda och runda och många kommer för att plocka dem. Jordgubbslandet på Rödön är välbesökt av självplockare men den starka värmen gör att det kan bli en kort säsong i år.

I långa rader sträcker sig stora jordgubbsfåror efter varandra och i nästan varje fåra ses någon sitta på huk eller halvkrypandes lyfta på buskarna för att plocka de solmogna gubbarna.

– Det blir en kort säsong i år eftersom det är så varmt. Jordgubbarna hinner mogna så fort, säger Claes Moberg, odlare på Rödöns jordgubbsland.

Han berättar att förra året var de i gång för säsongen runt den 26 juli och i år räknar han inte med att det är många dagar kvar innan jordgubbarna är slut.

– Det är bra jordgubbsår för de som vill komma och plocka men kanske inte för mig. De hinner inte heller växa sig så stora innan de mognar eftersom de inte hinner få tillräckligt med fukt.

Doften av jordgubbar är stark och solen gassar från en klar himmel när LT besöker jordgubbslandet, som är fyllda av plockare i alla åldrar.

Två som kommit för att fylla varsin hink med bär är Helvi och Monica Niemi från Östersund. Det är deras första besök på Rödöns jordgubbsland.

– Det blir in i frysen, eller göra smoothie av dem, säger Monica Niemi, på frågan om vad hon ska använda jordgubbarna till.

Erik Nordevind sommarjobbar i jordgubbslandet som vägvisare och hälsar besökare välkomna.

– Det är mitt första sommarjobb och det går bra, det har varit rätt mycket folk, säger han och frågar samtidigt två förbipasserande om det gått bra att plocka.