Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kort, rått, kul och fint med Nour och Kalle

/

En best-of-stand-in och en rå, rolig och kort – Kalle Haglund och Nour El-Refai drog i går kväll en halv salong. Vera Vitali, som egentligen skulle ha stått för halva humoraftonen är sjuk. Kalle Haglund har hoppat in men förnekar med bestämdhet att han sysslar med humor.

Annons

Han dementerar dessutom att det vi ska få se är en kortversion av hans förra show LAS (Lätt autistiska särintressen) som gästade Östersund i höstas. Lika gott så.

Den som sett Kalle Haglund de senaste åren känner väl igen sig. I LAS praoade han på en rad konstnärliga områden med ojämnt resultat. Här håller han sig till det som är hans stora styrka: orden och sättet att leverera dem.

En enkel rad ljuskannor silar vitt ljus över en Kalle Haglund i rutig skjorta och svarta jeans. Det absolut bästa ur LAS finns med: breven till barndomsvännen Åsa som handlar om att hitta sig själv.

Associativa tankebanor vandrar över dagsländor och fula gubbar över frystorsk med skirat smör till kvart-i-fem-ekot och mammas fickor med bevis på uppäten choklad. Det är stor värme och en naivitet som envist hävdar sin rätt att vara just naiv. Vardagsrealism som grund för de stora frågorna.

Alla texter håller inte samma klass, ibland spretar det väl mycket men räddas (oftast) av stark rytm och/eller intressanta bilder.

Jag gissar att humoraftonen hade fallit sig helt annorlunda om Vera Vitali varit frisk, att hennes show var tänkt att kontrastera eller samspela med Nour El-Refais blott halvtimmeslånga ”Om att vara ett får när man vill vara en fågel”. En lite bluddrig titel som rymmer ett betydligt rakare och råare innehåll.

Nour börjar helt bryskt med en grundlig genomgång av dåligt oralsex utfört av män. Det utvecklar sig till en veritabel avrättning av det otäcka könet. Det är riktigt roligt.

Sedan får den manliga (observera könsbestämningen – annars förbehållen kvinnor i så kallat typiskt manliga yrken) musikern, skådespelaren och komikern schavottera i små filmsnuttar där de a) inte förstår Nour, b) inte älskar henne för den hon är vilket är skälen till att hon inte kan vara ihop. Här förlorar föreställningen en del skärpa, visst är det lite kul men det överraskar inte.

Däremellan ryms en rak och rolig dekonstruktion av den mystiska och lite hemliga kvinnan som en konsekvens av patriarkatet och några handfasta råd för kvinnor som ändå vill höras på en fest: a) hitta en referens – helst en man, b) sätt en saftig rubrik c) berätta snabbt och d) var tyst och skratta sen åt de män som avbryter dig.

Nour själv jobbar med b och c: saftig rubrik och snabbt berättande. Skiter högaktningsfullt i referenser och att hålla käften. Sammantaget är hennes show: rå, riktig rolig, svajig dramaturgiskt och så plötsligt tar den bara slut.

Mer läsning

Annons