Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kort med chip inte säkra

/

”Otäckt”, säger Svensk Handel om att även de nya säkrare betalkorten med chip går att lura på pengar. Tekniken fungerar visserligen bara på fem procent av de svenska kortterminalerna – men korttjuvarna kan åka utomlands.

Annons

– Nu har vi slagits för att få kort med chip och pin. Då har vi gått ut och sagt till konsumenterna att nu kan ni vara lugna. Men man hinner inte stänga mun förrän det här dyker upp. Det är otäckt, utan tvekan, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.
Under söndagen blev det känt att brittiska forskare på Cambridge lyckats manipulera betalkort med chip, så att de gick att använda utan rätt kod.
”Relativt tryggt”
Tekniken bygger på att någon stjäl ett kort. Därefter placeras en enhet mellan kortet och terminalen, som vilseleder terminalen att tro att den får rätt information.
Men den nya tekniken för att manipulera chipet fungerar bara när kortläsaren inte är uppkopplad mot banken.
– I svenska butiker kan man vara relativt trygg. Men det är inte det som är bekymret. Får de tag i ditt kort kan det användas i länder som verifierar pin-koden offline, som exempelvis England, där över hälften av kortköpen sker på det viset, säger Dick Malmlund.
I Sverige är nästan alla terminaler uppkopplade mot bank. Endast 5 procent är inte uppkopplade, framför allt när det gäller småköp, och dessa kortläsare går att uppdatera.
– Med en uppdatering av terminalerna så skulle man kunna stänga till den säkerhetsluckan på en vecka eller två i Sverige. I andra länder kan det handla om längre tid, kanske över ett år.
Svårt bli trodd
Dick Malmlund vill att bankerna ser över sina regler för att betala tillbaka pengar. Enligt rapporten får var femte kund stå för kostnaderna vid bedrägerier där köpet skett med pin-kod.
– Med tanke på denna typ av bedrägerierna kanske det kan bli aktuellt att se över ersättningsreglerna. Kunder har svårighet att bli trodda när kod använts och det är en tråkig sida av detta.

Mer läsning

Annons