Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kort, koncis, kärnfull – haikun är alltid inne Här är en ny bok

Svenska Akademiens Sture Allén och Göran Malmqvist gör det, författarna Tomas Tranströmer och Magnus Ringgren gör det. Och allt fler vanliga svenskar gör det också. De skriver haiku.

Annons

Haikun är en japansk kortdikt med mycket gamla anor, som på senare decennier har blivit populär i stora delar av världen. Inte minst i Sverige, där det sedan en tid finns ett särskilt Haiku Sällskap för entusiasterna.

Då och då har det publicerats haikudikter i antologiform och nu har en ny samling med svenska haikudikter givits ut av Trombone förlag. Här minglar Svenska Akademiens ledamöter och Nobel- pristippade författare med alldeles vanliga beundrare av haikudikten i skön och mångfacetterad blandning.

Själva haikuformen har vi ju ofta upplevt som ganska sträng och ovillkorlig med sina sjutton stavelser fördelade på tre rader om fem, sju och fem stavelser vardera. Dessutom med ett ämne som bör vara inspirerat av naturen.

Nu skriver Florence Vilén, sek-reterare i Svenska Haiku Sällskapet, i ett förord till antologin, att stavelseräkningen, som faller sig naturlig på japanska, blivit mindre viktig i svensk haikudiktning. Här möts man påfallande ofta av abstraktioner, prosaiska kommentarer till den givna bilden eller långsökta modernistiska metaforer, menar Vilén.

Den aktuella antologin med ett 50-tal bidragsgivare rymmer mycket riktigt också skiftande uppfattningar om hur diktformen Haiku ska se ut. Henrik Lundström, som är en av de 50 bidragsgivarna i antologin, följer dock traditionella regler i följande fina haikudikt:

sommaren tar kväll

till tonerna av syrsor

och svalans kontur

Göran Malmqvist, specialist på kinesisk lyrik, men också stor kännare av den japanska haikun, skulle naturligtvis aldrig drömma om att ge avkall på den klassiska haikuformen.

Så här lyder ett av hans förnämliga bidrag:

Bokskogen vaknar!

Själva luften är ljusgrön!

Vem höll i penseln?

Och den mest kände av alla svenska haikudiktare, ständigt Nobelpristippade Tomas Tranströmer, smyckar sin haiku med sedvanligt elegant metafor:

Närvaro av Gud

I fågelsångens tunnel

öppnas en låst port

Mer läsning

Annons