Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korsning breddas för vindkraften

Avfarten i Linsell mot Glöte har tillfälligt breddats för att specialtransporterna till vindkraftparken på Glötesvålen ska ta sig fram.

För att de långa lastbilarna som transporterar vingarna ska kunna svänga i Linsell har Svevia byggt om korsningen. De har hyrt mark av Linsellbaren, tagit bort lyktstolpar och flyttat vägskyltar. Det är en tillfällig ombyggnad till i september när allt ska återställas.

Det är 300 lastbilar med materiel till vindkraftverken som passera korsningen under sommaren. Alla transporterna kommer att vara längre, tyngre eller bredare än vad vanlig trafik tillåts vara och kör därför med specialtillstånd. Det är vingar, maskinhus, nav, pelare och bottendelar som ska fraktas de 37 milen från hamnen i Gävle, via Falun och Mora, till Glötesvålen.

De längsta fordonen är 60 meter; mer än dubbelt så långa som en timmerbil med släp. De tyngsta väger 125 ton, lika mycket som två lastade timmerbilar med släp. De bredaste vindkraftsverkstransporterna är över 4,5 meter breda.

Även i Sveg har skyltar tillfälligt flyttats för att transporterna ska kunna svänga.

Ombyggnaderna bekostas av de som utför transporterna.