Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körde i diket – eller?

Han körde i diket och somnade i baksätet med höga halter av alkohol i blodet. Mannen hävdar att han inte ens körde bilen.

Annons

Den drygt 25-årige mannen vaknade en vinternatt tidigare i år i baksätet på sin egen bil som hamnat i diket med krossad ruta bredvid E14 i Bräcke kommun. Det var kallt ute och han ville inte frysa ihjäl. Mannen ringde till polisen.

Strax därefter, vid 03-tiden, körde en lastbil förbi och föraren stannade när han såg bilen i diket. Han gick fram och hjälpte 25-åringen upp till vägen där polisen mötte dem.

I tingsrätten har 25-åringen ändrat sin historia.

Han säger att han varit hos en kamrat och "skruvat bil" och druckit starköl.

En person han inte vill namnge knyckte bilnycklarna som låg i hans ficka. Då gick han och lade sig i baksätet på sin egen bil och somnade. Han kände att bilen fick kast där han låg och såg att bilen kört i diket. Han uppger att han måste ha varit chockad när han ringde till polisen och sade att han själv suttit vid ratten.

Han säger även att lastbilsförarens uppgifter inte stämmer. Han själv ska ha tagit sig till vägkanten och först där ska lastbilsföraren ha träffat på honom.

Den förändrade berättelsen uppfattas som osammanhängande och inte trovärdig av tingsrätten. Att 25-åringen dessutom hade 1,41 promille alkohol i blodet vid provtagningen gör att åtalet för grovt rattfylleri är styrkt.

25-åringen döms till villkorlig dom med samhällstjänst 50 timmar.