Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körberg sjunger låtar för drinkare

På Tommy Körbergs nya skiva kretsar allt kring alkohol. Men låtarna på "Songs for drinkers and other thinkers" gör knappast reklam för rusets fröjder.

- Blir man törstig efter den här plattan ska man nog uppsöka en alkoholterapeut, säger han.

Det är ingen tvekan om vad skivan handlar om. Låtlistan börjar med "Red red wine", går via "Drinking song" till "God loves a drunk" och "Nobody drinks alone".

Från början botaniserade Tommy Körberg bland 150 låtar kopplade till alkoholtemat. En majoritet valdes bort direkt, för att de, som exempelvis "Whisky in the jar", beskrev supandet på ett alldeles för idealiserat sätt. De som blev kvar handlar mindre om rusets eufori och mer om fylla och ångest.

- Alkohol är ett kärt ämne. Alla skojar om det, alla romantiserar kring det och alla är förljugna kring det. Det ställer med mer elände än vi vill erkänna, säger han.

Därmed inte sagt att Tommy Körberg har blivit en senkommen ambassadör för IOGT-NTO. "Songs for drinkers and other thinkers" är inte ett inlägg i alkoholdebatten, bara en lite syrlig kommentar till vårt sätt att använda vin och sprit som flyktmedel från vardagens sorger och bekymmer.

- Jag sätter mig inte i debattprogram och pratar om alkohol, det är fullständigt meningslöst. Man får ta skivan för vad det är, ett musikaliskt konstverk.

Det är 22 år sedan Tommy Körberg senast släppte en helt egen studioplatta. Men det är något han själv gärna tonar ned - "jag har gjort liveplattor under den här tiden, men det räknas tydligen inte". Som alltid har han många järn i elden; en show med Claes Malmberg i Göteborg, ett nytt samarbete med Benny Anderssons orkester i sommar och pjäsen "Riktiga män" som, om ekonomin går i lås, får premiär på Maxim i Stockholm i januari.

Drömprojekten han talat om i tidigare sammanhang, en platta med Wiehe och Afzelius låtar, en med Ferlintolkningar och en med Bellman-tema, får vila ett tag till.

- Just nu har jag inte tid att drömma. Den här hösten och hela nästa vår blir ganska tjock. Jag vill ju ut och spela också, säger Tommy Körberg.

Hur orkar du med allt - du har ju en 1,5-årig dotter också?

- Det går så bra. Hon piggar upp och gör en glad. Men när jag åker och spelar i Göteborg på helgerna och ska vara peak of the day 22.15 är det lite jobbigt att ställa om sig.

2002 skrev kvällstidningarna stort om när Tommy Körberg dömdes till fängelse för grovt rattfylleri. Men han är inte orolig för att alkoholtemat på skivan ska få för stark koppling till hans egen person.

- Kvällspressen drar upp gamla grejor så mycket de orkar i alla fall, det rör mig inte i ryggen.

Sara Ullberg

sara.ullberg@ttspektra.se