Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köpte maskintjänster olagligt i fyra år

I februari avslöjades att Bergs kommunala elnätsbolag BTEA köpt grävtjänster för miljontals kronor utan upphandling.
Nu har det hänt igen.
I fyra år har kommunens VA-avdelning beställt grävningar utan lagliga avtal.

Annons

När Länstidningen granskar Bergs kommuns kontrakt för grävmaskinstjänster visar det sig att det senaste avtalet som tecknats gick ut den sista mars 2010 – och inget nytt avtal har skrivits sedan dess.

De grävjobb som beställts och genomförts av kommunens VA- och renhållningsavdelning har sedan dess alltså köpts i strid mot upphandlingslagen.

Enligt reglerna ska kommunen annonsera ut sådana kontrakt offentligt för att främja konkurrens och ge flera företag chansen att göra jobbet.

Och det är inte första gången brott mot upphandlingslagen begås i Berg.

I februari avslöjade Länstidningen att det kommunägda elnätsbolaget BTEA skrivit två stycken miljonkontrakt med ett grävmaskinsföretag.

Och även i fallet med Bergs VA-avdelning handlar det om summor i miljonklassen.

De grävmaskinstjänster som kommunen köper används bland annat vid vattenläckor och annat mer planerat underhållsarbete.

VA-avdelningen uppskattar att behovet är ungefär 800 timmar per år vilket ger att värdet på ett års grävningar kan uppskattas till minst 500 000 kronor per år. Sannolikt mer om merkostnader för transport av grävmaskiner och liknande tillkommer.

Om något företag anmäler Bergs kommun för brottet mot upphandlingslagen kan kommunen dras inför domstol och i slutändan tvingas att betala böter. Ett bötesbelopp som i förlängningen belastar skattebetalarna.

Det var i mars som Länstidningen begärde att få läsa kommunens avtal för grävmaskinstjänster. En månad senare, den 15 april, utlyste både Bergs kommun och BTEA två upphandlingar med slutdatum i juni.