Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kopplerihärvans efterdyningar - en länsbo åtalas och tre har fått strafförelägganden

I början av veckan åtalades en 45-årig länsbo misstänkt för försök till köp av sexuell tjänst. Han hade inte tillräckligt med pengar så brottet fullbordades aldrig.

Tre andra män från länet har bötfällts för att de köpt sex.

I slutet av september dömde hovrätten en 39-årig Sundsvallsbo till två års fängelse för grovt koppleri. Han har förmedlat sexuella tjänster mellan köpare och säljare.

Nu har polisutredningen kommit fram till sexköparna.

45-åringen är den första länsbo som åtalas i den stora kopplerihärvan. Enligt förundersökningen har mannen försökt att skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning.

I utredningsmaterialet finns telefonlistor som visar mannens telefonkontakt med en prostituerad kvinna. Åklagaren åberopar listorna som bevisning i målet.

Av polisförhör framgår att mannen erkänner brott. I förhöret har han berättat att han kommit i kontakt med kvinnan via en hemsida på internet. Till en början handlade det om att han framför allt ville komma i kontakt med en kvinna, syftet då var inte att köpa en sexuell kontakt.

Men mannen berättar att kvinnan var hemma hos honom en gång i slutet av förra året, anledningen var att han den gången ville köpa sex av henne.

När kvinnan skulle ha betalt hade inte mannen det belopp som kvinnan krävde. Han skjutsade tillbaka henne till det hotell i Östersund där hon bodde och det blev ingen affär.

Av förhöret framgår att mannen är ångerfull och säger sig veta att det är fel sätt att träffa kvinnor på.

Sammanlagt tre länsbor har så här långt fått strafförelägganden för köp av sexuell tjänst. En av dem, en 51-årig man, ska betala sammanlagt 42 700 kronor i dagsböter för att två gånger ha köpt sex, under vårvintern.

Ytterligare 19 män från andra delar av landet har fått strafförlägganden med dagsböter som följd för att de köpt sex.

Förutom den 45-årige länsbon har ytterligare tre män åtalats i härvan. Två män från Västernorrland har åtalats för köp av sexuell tjänst och en man från Norge har åtalats för försök till köp av sexuell tjänst.

I förundersökningen om kopplerihärvan har flera hundra sexköpare identifieras, fler strafförelägganden och åtal är att vänta.