Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kopplerihärvan åter uppe i rätten

Under torsdagen inleddes hovrättsförhandlingen mot den 39-årige Sundsvallsbo som i mitten av juni dömdes till ett års fängelse för grovt koppleri vid Östersunds tingsrätt.

Misstanken handlar om att mannen upplåtit sin bostad för koppleriverksamhet och genom annonsering skött kontakterna med prostituerade och sexköpare.

Det var i april i år som mannen greps och förundersökningen pågick under våren fram till rättegången i tingsrätten i början av juli.

I tingsrätten yrkade åklagare Anna Uddenberg att mannen skulle dömas för grovt koppleri. Men tingsrätten gjorde bedömningen att bevisningen inte räckte till för att döma mannen för grovt brott.

Redan efter domen förkunnats i mitten av juli antydde åklagaren att hon förmodligen skulle överklaga domen. Så blev det.

Domen överklagades till hovrätten och åklagaren yrkar på tre års fängelse för grovt koppleri. Enligt Anna Uddenberg har tingsrätten gjort en felaktig bedömning av omfattningen av koppleriverksamheten. Något som hon hoppas att även hovrätten ska ta fasta på. Anna Uddenberg berättar att hon yrkar på att hovrätten ska döma huvudmannen för grovt brott och vill även att påföljden skärps.

– I dag har jag haft min sakframställan och vi har börjat titta på målsägarförhören, sade en mycket trött åklagare efter den första rättegångsdagen av fem.

Även försvaret har överklagat tingsrättens dom och yrkar genom advokat Johan Sterner på en icke frihetsberövande påföljd, i andra hand yrkas straffnedsättning.

Också av de prostituerade kvinnorna har överklagat också tingsrättsdomen och yrkar att mannen döms för grovt koppleri, samt att han ska betala skadestånd till henne.