Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koppleridömd vill att Högsta domstolen tar upp hans fall

39-åringen som i slutet av september dömdes till två års fängelse för grovt koppleri har överklagat till Högsta domstolen.

Han tycker att bevisningen för grovt koppleri inte håller.

Mannen yrkar via sin advokat att rubriceringen ska ändras från grovt koppleri till koppleri och att han i första hand ska slippa en fängelsedom. Istället vill han dömas till villkorlig dom med samhällstjänst. I andra hand yrkas att fängelsestraffet sänks.

Grunderna till att mannen anser att HD bör ta upp ärendet är att målet innefattar många frågor som har betydelse för framtida rättstillämpning. "(...) målets karaktär har präglats av en blandning av oklara rättsfrågor och även delvis svag bevisning från åklagarsidan".

Några av de bevisfrågor, som hovrättsdomen vilar på, är inte korrekta enligt 39-åringen och hans advokat:

  • Att han upplåtit sin lägenhet för prostitution får anses utrett men han menar att det inte är bevisat att han medverkat och haft insikt om all prostitution som pågått där.
  • Att han inte kan kopplas till flertalet av de annonser som gjorts. Bland annat genom att två av kvinnorna själva berättat att de gjort annonser och lagt ut dem på internet, och att de då använt mannens dator för att den hade internetuppkoppling.
  • Mannen menar också att i de fall där åklagaren åberopat strafförelägganden, mot dem som misstänks ha köpt eller försökt köpa sex, som bevis inte ensamt kan styrka sexköp. I överklagan står att ingen av dem som fått strafförelägganden hörts i rättegången. Han menar att det inte går att bortse från möjligheten att personer godtar ett strafföreläggande för att undvika den offentlighet som ett samtal eller en SMS-kontakt med en prostituerad kan innebära.

Ett argument i överklagan är att det inte är utrett att 39-åringen gjort en stor vinning på verksamheten och att det därför inte kan röra sig om grovt koppleri.

"Det är svårt för undertecknad att se på vilket sätt en sådan verksamhet med den bevisning som nu förts fram, kan anses vara välplanerad eller i allt fall planerad, organiserad och yrkesmässig".