Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köparna av Rut granskas hårdare

Förra året köptes över 4700 ruttjänster i länet. Trenden håller i sig och allt fler väljer att köpa extern hushållshjälp. Men det gäller inte i alla kommuner i länet.

Från årsskiftet fram till juli i år betalade Skatteverket ut 7,5 miljoner kronor i skattereduktion för ruttjänster i länet. Det var nästan en miljon kronor mer än motsvarande period året innan.

Östersund som är länets största kommun hade helt logiskt flest köpare med över 2500 köpta tjänster under 2012. Minst antal köpare hade Ragunda kommun med 167 stycken och det var också den kommun i länet där antalet köpare minskade jämfört med året innan. I alla andra kommuner har privatpersoner som nyttjat rutavdraget ökat.

Ragunda kommun sticker också ut vad gäller antalet rutföretag. Medan Skatteverket noterat att fler och fler rutfirmor har bildats i kommunerna i länet, verkar intresset dala i Ragunda och även i Bräcke.

Med fler privatpersoner som anlitar ett ökat antal rutföretag, ökar också fusket. Skatteverket gjorde en kontroll i våras som slutade med att 119 polisanmälningar om skattefusk inom rut- och rot gjordes, men i sammanhanget är det inte speciellt mycket. Över 65 000 företag i landet tillämpar avdragen.

– Det är helt klart att rot- och rutavdragen ökar, men som jag ser det fuskas det inte mer här än inom andra områden på skattesidan, säger Cajsa Toresten på Skatteverket till LT.

Fast kontrollerna gentemot köparna skärptes redan för ett par månader sedan. Från att tidigare i huvudsak ha kontrollerat rutföretagen, granskar Skatteverket nu även uppgifterna från köparna.

– Vi ser att vi måste titta lite mer strukturerat på köparna också.

Städning, gräsklippning och fönsterputs är fortfarande stommen inom ruttjänsterna, men skattemyndigheten ser en ny trend.

– Vi ser att läxhjälpen har ökat sedan den infördes i januari, säger Cajsa Toresten.