Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köp inte ut till unga

Skolan slutar och många ungdomar dricker alkohol. Drycker som de fått från både sina egna föräldrar och äldre syskon eller kompisar. Därför finns det all anledning att fortsätta med informationen till länets tonårsföräldrar och andra vuxna om deras betydelse för våra ungdomars drickande. Ett arbete som här i länet bland annat sker genom kraftsamlingen Mobilisering mot droger.

Det lönar sig att som tonårsförälder stå på sig när det gäller att inte bjuda på alkohol, att inte köpa ut och att inte acceptera att tonåringen dricker.

Forskning visar att:

# föräldrar är viktiga förebilder som i hög grad påverkar barnens alkoholdebut och konsumtionsvanor.

# föräldrar som inte bjuder på alkohol hemma, inte köper ut och inte accepterar drickande före 18 års ålder, bidrar till att tonåringar börjar dricka senare, att de dricker mindre och får färre problem kopplade till alkohol.

Vuxnas engagemang spelar roll. Formulera tydliga regler och sätt – tillsammans med andra vuxna och föräldrar – gemensamma förväntningar och gränser kring alkohol, det tycker din tonåring om. Var personlig och undvik att prata om egna erfarenheter kring alkohol. Förtroende vinner du bäst genom att visa att du bryr dig.

Den länsomfattande kraftsamlingen "Mobilisering mot droger" omfattar en mångfald aktörer som var och en på sitt sätt bidrar till att motverka ungas alkoholkonsumtion. En satsning som ger ringar på vattnet. Skolan, Polisen, nattvandrare, föreningar, socialtjänst och andra vuxna gör en betydelsefull insats kring ungdomars alkoholkonsumtion. De är alla tillsammans med länets föräldrar viktiga i den mobilisering mot alkohol och droger som pågår i länets alla kommuner. Inför skolavslutningen vädjar vi särskilt till länets livsmedelsbutiker, bensinstationer och restauranger att de ska vara uppmärksamma på åldersgränserna. Läs mer på webbplatsen (www.mobilisering.nu).

Att mobilisera mot alkohol och droger handlar inte om pliktskyldiga insatser eller att ta politiska poäng. Det handlar om att ge våra ungdomar, alla ungdomar, bästa möjliga förutsättningar under vägen ut i vuxenlivet. Och i det är vi alla lika viktiga. Det är därför vi kraftsamlat till att stoppa langning till våra ungdomar.

Är vi överens? Ingen under 18 ska få tag på alkohol!

Styrgruppen för Mobilisering mot droger: Robert Uitto, Jämtlands läns landsting, Stephen Jerand, Polismyndigheten i Jämtlands län, Maria Söderberg, Regionförbundet Jämtlands län, Anna-Caren Sätherberg, Polismyndigheten i Jämtlands län, Susanna Löfgren, Länsstyrelsen Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel