Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köp inte odlad fisk – för miljöns skull

Annons

Någon har sagt: Historien lär oss att vi ingenting lär oss av historien. Kan något vara mer sanningsenligt än detta? Om inte annat så är väl rubriken ”Odling av röding kan bli viktig framtidsnäring”, ett bevis på detta.

I Norge är man med hjälp av laxodlingar i full färd med att utrota de vilda stammarna av lax och havsöring. Och som inte det var nog så tar odlingsnäringen i stort mat och försörjning ur händerna på fattiga människor i utvecklingsländerna genom att dammsuga deras fiskevatten. Fisk som tidigare livnärt dessa människor blir nu i stället föda i fiskodlingar. Det krävs i värsta fall ända upp till 4 kilo fisk för att producera ett kilo odlad fisk.

Fiskodling är ingen framtidsnäring. Fiskodlingarna är redan idag för många och bör läggas ner i stället för att bygga ut.

Hur kan man försvara nuvarande odlingar och även fortsatt utbyggnad med hänvisning till det kraschade fisket i världshaven? En stor del av skulden till det kraschade fisket står ju att finna hos fiskodlingsindustrin.

Människor i utvecklingsländer svälter, rovfiskarna i havet svälter, för fiskarna skadliga djur och dödliga parasiter förökas explosionsartat och såväl kända som okända sjukdomar angriper odlingarna. Odlingarna medicineras och antibiotika sprids okontrollerat i naturen till ännu levande vilda arter och naturligtvis i slutändan till människan. Vill vi verkligen ha detta elände?

Som konsument kan Du påverka genom att inte köpa odlad lax till exempel.

Solidaritet med fattiga människor och miljöhänsyn måste gå före kortsiktiga vinstintressen och lyxkonsumtion.

Medveten pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel