Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köp inte billigt från Kina

Annons

Jag blir så ledsen varje gång när jag hör folk som tvärsäker säger att: ”Det är Kinas fel!. Det är i Kina som det är för många människor!. Det är kineser som använder våra resurser. Det är i Kina som alla varor av dålig kvalitet produceras.”

Jag kommer ihåg när jag pluggade i Umeå för några år sedan. En av mina klasskamrater skrev i en av sina uppgifter: ”Man blir både arg och upprörd över lågprisbutiker som lägger produktionen i Kina där de jobbar som i fångläger för att tillverka våra kläder som håller några månader och ibland knappt det!”

Ja, jag håller fullständigt med. Jag är mycket fascinerad av att lågprisbutiker går så bra i Sverige. Vi har faktiskt gott om produkter av hög kvalitet i Kina som man också skulle kunna sälja här.

När jag för 10 år sedan kom till Östersund besökte jag och min man en av lågprisaffärerna. Jag sa till honom att den här butiken bara ju sålde skräp. Han trodde nog inte riktigt på mig. Sen har vi varit i flera liknande butiker och jag upplevde ungefär samma sak när det gäller kvaliteten på varorna.

För inte så länge sedan började det dessutom finnas bord/lådor med liknande skräpvaror i nästan varje mataffär i Östersund.

Det måste alltså finnas ett stort intresse för dessa varor bland allmänheten.

När min syster besökte oss här för några år sedan sa hon till mig att om jag ville bli rik så skulle jag satsa på att importera skräp från Kina. Jag lyssnade inte på henne eftersom jag ska bo här och jag älskar min man hans hemland.

Jag vill inte att mina barn och barnbarn ska bo i ett land fyllt med skräp. Därför började jag att återanvända saker.

Jag kommer aldrig att glömma en av mina favoritböcker, "Slöjda för livet". Där på sidan 106 står det så här: ”2006 köpte svenskarna kläder för drygt 64 miljarder kronor. En stor del av dessa kläder är säkert billiga lågprisvaror tillverkade i Kina".

Om jag fick önska skulle Sverige importera varor av hög kvalitet istället.

Vi har gott om varor av hög kvalitet i Kina.

Snälla, sluta köpa kinesiska varor av låg kvalitet.

Jag berättade för mina vänner och släktingar att man tjänar minst dubbelt så mycket när man producerar detta skräp jämfört med om man fokuserar på högre kvalitet (det är min egen erfarenhet från Kina).

Varför finns det ett ökat antal fabriker och ”fångläger”?

Är det inte vi konsumenter som bidrar till att dessa "fångläger" uppstår? Varför förstår vi fortfarande inte detta? Är det inte du och jag som ville betala några kronor mindre och därigenom ge dessa affärsmän i "skräp" en mycket ljusare framtid?

Jag är stolt över att barn i Sverige har så stora ambitioner att rädda världen!

Men vi behöver inte titta så långt bort. Det är inte vad människor som bor på andra sidan jorden gör som vi kan påverka.

Ta och räkna hur många billiga t-shirts du och din familj äger? Jag vill bara berätta för dig att det krävs 3-4 trötta arbetare, 3 000 liter vatten och 150 gram blandade kemikalier för att tillverka en t-shirt.

Samtidigt finns det drygt en miljard människor som saknar rent dricksvatten i världen.

Qun Du Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel