Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köp inga djursouvenirer

Under det närmaste decenniet riskerar elefanterna att vara utrotade i stora delar av Afrika. 30 000 elefanter tjuvskjuts per år.

Enligt en ny undersökning från Världsnaturfonden WWF med intervjupersoner som rest till Afrika, Thailand eller Vietnam uppger 9 procent att de tagit med sig souvenirer från hotade djur med hem till Sverige. Om varan förs in i Sverige utan att alla papper är i ordning, är det en olaglig handling som kan ge fängelse.

Tjuvjakten hotar hela ekosystemet.

Den illegala jakten hotar också säkerheten i ett stort antal afrikanska länder och kriminella terroristnätverk som Al-Shabaab i södra Tanzania och Kenya, M23 och i Östra Kongo, finansierar delar av sin verksamhet med elfenbenshandeln.

Två procent av turisterna som rest till Thailand uppger att de har köpt en souvenir av elfenben. Med 350 000 svenska Thailandsresenärer varje år innebär det 7 000 elfenbenssouvenirer till Sverige.

För att inte riskera att bli en ofrivillig smugglare är det särkas att inte köpa souvenirer från djur alls.

Håkan Wirtén, generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF, Allan Carlsson, naturvårds- och Afrikaexpert, Världsnaturfonden WWF, Mats Forslund, expert handel med vilda djur och växter, Världsnaturfonden WWF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel