Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köp in dig i en snurra och bli elleverantör

Vindkraften byggs ut överallt, men det är nästan bara i Ollebacken som kraftverken ägs av lokalbefolkningen:

– Vi vill att vinsten ska stanna kvar, säger Margareta Karlsson.

Boende kring Hammerdal har säkert noterat karavaner av långtradare, lastade med gigantiska betongcylindrar. Eller egentligen halva cylindrar, förklarar Morgan Jonsson från Ollebacken Energi AB.

– De kan inte lasta mera, varje halva väger 36 ton.

Dessa laster ska till Ollebacken, där de monteras ihop till vindkraftstorn. Sex vindsnurror ska sättas upp.

Morgan Jonsson, Lennart Nilsson, Margareta Karlsson och Lennart Backlund är alla pionjärer för den egenproducerade vindkraften i Jämtland. Pär-Ola Säterhall tog initiativet, och redan år 2005 gick ovannämnda, och många andra, samman i ett kooperativ.

– Första käppen satte vi upp 2006, säger Lennart Nilsson.

Den "käppen" och de sex som nu ska sättas upp ägs alltså av företag och privatpersoner i bygden, vilket är ovanligt:

– Nästan alla andra vindkraftverk ägs av företag söderut eller i utlandet, men vi vill att vinsten ska stanna kvar lokalt, säger Margareta Karlsson.

Ett vindkraftverk kostar 36 miljoner kronor, men man behöver inte bli avskräckt av summan, anser detta gäng. Det första kraftverket såldes i andelar, där varje andel kostade 6 300 kronor.

Kraftverken som nu byggs är sålda, men Ollebacken Energi har bygglov för ytterligare fem vindkraftverk, som också ska säljas, inom Jämtlands län hoppas man. När alla tolv verken är i drift så kommer kraften att försörja 3 000 villor med elström.

Det är inte svårt att bli lokal elleverantör. Kraftverken säljs på olika sätt, i andelar, "tårtbitar" eller som aktier, beroende på vad som passar bäst för den enskilde, förklarar Lennart Backlund:

– För en företagare är det gynnsamt att köpa en "tårtbit". Man betalar en tredjedel själv, resterande lånas i bank med verket som säkerhet.

– Kostnaden är avdragsgill och vindkraftverket är ett bra alternativ att placera vinster från till exempel skogsavverkning, påpekar han.

Den som inte har företag, som inte kan lyfta moms och göra avdrag för utgiften, men ändå vill sänka sina elkostnader, kan gå tillsammans i en ekonomisk förening, precis som man gjorde med Ollebackens första vindsnurra.

Ett annat alternativ är att köpa andelar genom aktier, där minsta insatsen är 20 000 kronor. Aktien kostar 10 000 kronor, och köparen förbinder sig också att låna ut motsvarande summa till bolaget.

– Fördelen med aktierna är att de är enkla att föra över, till exempel om man vill skänka till sina barn eller barnbarn.

Amortering på lånet sker under 15 år. Verkets livslängd är 25 år eller längre.

– Men avkastningen börjar komma redan första året, säger Lennart Backlund.

– Dessutom bidrar vi till en miljövänlig och hållbar energiutvinning. Se bara på Japan, vindkraftverken är bland de enda elproducenter som fungerar efter jordbävningen.