Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontraster i grönska och foton på kollisionskurs

Nio fotografer och två konstnärer. I helgen har konstkrönikan rört sig bland kontraster i mängd i Rödögrönskan och mött en Östersundsfödd fotografs bilder hos Bolins i Östersund.

Byhuset

I helgen öppnade Byhuset för sommaren. Årets utställare är Gert Amanius på logen, Kajsa-Tuva Henriksson i kaféet och nio fotografer som visar var sitt foto på stora vepor utomhus, bland annat på de gamla byggnaderna runt åkrarna. Eftersom både Kajsa-Tuva Henriksson och Gert Amanius visat sin konst på Lars Bolin Gallery nyligen väljer jag att fokusera på de nio fotograferna som ställer ut sina verk.

Amanius målningar är klockrena på Byhuset. För mig går Byhuset i svart och vitt med orange som accentfärg även om interiören rört sig mot helvitt. Gerts målningar går i samma färger. Jag vet inte om de närmat sig varandra omedvetet? Den orange färgen i Gerts målningar är exakt samma nyans som stolarna i trädgården. Målningarna är stora, fysiska och intar logen. Färgen i många lager, med en lackad yta i intensivt svart och vitt.

De nio fotografernas verk är på temat kontraster. Vissa är symboliska, andra med visuell koppling. Min favoritbild är fotograferad av Lennart Jonasson för 30 år sedan. Nu felvänd som blir rätt. Hans svartvita upp- och nedvända foto på en skog är poetiskt vacker. Himlen bildar en stig i skogen och skapar en fin komposition.

Något jag blir irriterad på är att Hans Månssons Droppe hänger för nära inpå Lennart Jonassons bild på laduväggen. Det gör att jag läser ihop fotografierna vilket inte gör sig bra då de tar ut varandra. I vissa fall är det fint att ha de stora utskrifterna placerade tillsammans. Som i Robert Henrikssons, Mathias Johanssons och Severus Tenenbaums bilder. Distansen är lagom och fotona sitter fint och kompletterar varandra i balans. Ladornas vackra, vindpinade träyta är vacker. Huskropparna blir också exponerade och tar plats i naturen genom att man ger fotografierna koncentration. Husen bär spår av tiden och ger historia till bilderna.

Kajsa-Tuva Henriksson visar färgstarka bruksföremål i form av ljusstakar. Hennes målningar med text i kaféet lyser upp de vita väggarna och kan ses som målade visdomsord eller dagboksanteckningar.

Lars Bolin Gallery

Severus Tenenbaum, som även visar ett foto på Byhuset, hade vernissage på Lars Bolin Gallery i söndags. Fotografierna följer inget tema och har ett vitt tidsspann. Familjeserien med en kvinna i ett slitet kök med ett barn i famnen är oputsad med ett rått och äkta uttryck. Det kolliderar med de foton som hänger på galleriväggen mittemot föreställande artisten Amanda Jensen. Fotografierna är fina och har ett annat skal av attribut och rockstatus men de olika bilderna skulle kunna samtala mera. På tredje väggen hänger blueprint från en sommardag vid sjön, vilka återkopplar till den familjära stämningen. Fotona är uttrycksfulla men sticker iväg åt olika håll. Jag saknar något som håller ihop dem i färger, montering eller tematik. Men jag hoppas att jag i framtiden får se en mera arbetad och sammansatt utställning för det tror jag skulle bli riktigt bra. Bildseendet, uttrycket och viljan att förmedla något viktigt, allt det finns där i utställningen.