Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontorsstängning upprör i riksdagen

Riksdagsmannen Per Åsling (C) från Krokom reagerade mycket starkt på nyheten att Lantmäteriet vill stänga flera mindre kontor i Norrland, bland annat i Sveg-

– Det är åt helvete på ren svenska, säger han till tidningen.

I tisdags kom beskedet till Inger Olsson och Bengt Olsson på Lantmäteriet i Sveg. Ledningen för region norr föreslår en stängning av flera kontor i glesbygd, i bland annat det i Härjedalen.

– Det känns jättetråkigt. Jobb har vi i överflöd, sa Inger Olsson.

Jämtlands centerpartist i riksdagen, Per Åsling tycker att förslaget är i helt fel riktning.

– Lantmäteriet har i uppdrag att serva hela landet, då måste de också finnas i hela landet. Det här förslaget innebär att offentlig service flyttar längre ifrån människor och företag, säger han.

Lantmäteriet har haft svårt att rekrytera ny personal och det är det främsta skälet till förslaget om nedläggning. Många nya lantmätare jobbar några år i glesbygden. Sedan flyttar de.

– Vi vet att lantmätare är ett bristyrke. Då gäller det att se till att det utbildas fler. Att bara kasta in handuken är ingen lösning, säger Per Åsling.

Du som riksdagsman, vad kan du göra åt det?

– Jag har skrivit till generaldirektör Bengt Kjellsson och bett att få träffa honom för att försöka hitta lösningar. Det kan exempelvis vara att jobba för att fler utbildningar startas, säger Per Åsling.

Nästa år fattar Lantmäteriets ledning beslut i frågan.