Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontoret svämmar över av bygglov

De är en tredjedel av personalstyrkan men de befinner sig i årets mest hektiska ansökningsperiod.
Det är sommar och högtryck på nämnden som hissar eller dissar din dröm om en inglasning.

Går du i drömska tankar om ett förråd eller kanske ett garage till ditt hus? Du är inte ensam. Under maj, juni och juli har samhällsbyggnadsnämnden i Östersund tagit emot en hel del bygglovsansökningar.

– Veckan efter midsommar kom det in 35 ärenden, det är alltså bara på den veckan. Vi hinner inte med, säger Christina Nilsson, bygglovstekniker på Östersunds kommun.

Det är Christina, Åke Möhring, bygg och VVS-inspektör och energi och klimatrådgivare samt Bengt Strandberg, bygginspektör, som under den här sommarens mest hektiska månader tar emot din ansökan om att få bygga något på tomten.

– Självklart blir det längre handläggningstider när vi är en tredjedel av personalstyrkan. Ärenden om svartbygge blir ju tyvärr nedprioriterade, säger Åke Möhring.

De allra flesta ansökningar som kommer till Åke, Bengt eller Christina är också ansökningar som nästan omgående går tillbaka till avsändaren.

– Jag har tagit emot en handskriven lapp där det står att personen vill bygga något. Men sen står det inget mer och det finns heller ingen ritning medskickad, säger Åke.

Mellan 50 och 70 procent av alla ansökningar blir tillbakaskickade för ansökan måste kompletteras. Med andra ord är det bara 10 till 20 procent av alla ansökningar som direkt går igenom.

– Och då får man bygglov inom tre veckor. Men det finns dem som håller på i flera år med sin ansökan och det beror på att de inte skickar in rätt papper, säger Bengt Sandberg.

Framför allt är det inglasningar som folk söker bygglov för under sommaren men också mindre åtgärder som förråd och garage. Även ett och annat bygglov för ett bostadshus kan det komma in under sommarmånaderna. Under vinter är det i stället eldstäder som ligger på prioriteringslistan för östersundarna.

– Eftersom det är så många som ansöker om bygglov har man ju en önskan om att folk ska lära sig att söka bygglov, säger Christina Nilsson.

Det kan ta över tio veckor att få sitt bygglov om man har otur. Så ansök i tid menar Christina, Åke och Bengt.

När du väl har fått ditt bygglov har du två år på dig att påbörja arbetet

Byggnationen ska vara färdigställd inom fem år

Men det är inte bara privatpersoner som har problem med att få ansökningarna rätt, även konsultföretag inom byggbranschen har svårt att skicka in rätt papper, säger Åke Möhring.

– Så blir de sura när vi vill ha kompletteringar eller ändringar och så vill de inte projektera om, säger han.

Ett sätt att undvika att det blir för många papper som går fram och tillbaka med posten är att man tar kontakt med Christina, Åke eller Bengt.

– De som har haft kontakt med oss och fått sina frågor besvarade och fått den hjälp de behöver får en snabbare handläggning, säger Åke Möhring.