Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontemplativ partikelfysik, fritt broderi och målerisk rytm

I veckans konstkrönika möter vi partikelfysik med Margareta Ternström på Ahlbergshallen, fritt broderi på Jamtli kafé och växtlighet som utgångspunkt i Annika Thofelts utställning på Härke konstcentrum.

Ahlbergshallen

På Ahlbergshallen slungas vi in i partikelfysikens värld i utställningen From space to particles. Hela det innersta rummet är som en Cosmonova-tur med rymdtema. Flummigt, andligt och utflippat på ett spännande men också på ett vetenskapligt sätt. Margareta Ternström berättar:

– Allt började med ett intresse kring rymdens svarta hål. Den inspirationen kom mer och mer in i min konst.

Jag blir stående länge i rummet. Musiken till är stundvis kontemplativ, lika snabbt som den pockar på uppmärksamheten för att sedan ge bilderna mera uppmärksamhet. Margaretas son Sten Ternström har gjort ljudet till bilderna, den skapas i ett dataprogram som med delvis styrning slumpas fram. Sten Ternström är vetenskapsman inom musikakustik på KTH. Det som visas på Ahlbergshallen kommer senast från Edsviks konsthall (Stockholm). Det märks att hennes stora produktion har fått krympa ihop på Ahlbergshallen, men det skulle behövas några flera rum för att verken helt skulle komma till sin rätt. Margareta Ternström kan beskrivas som en forskande konstnär. Ternströms datorkonst byggs upp i dataprogram och printas ut på arkivpapper eller fotopapper. Ibland med en lite störande pixlig kärna. Formerna är som stora ögon, cirklar eller galaxer och solsystem. Den utomjordiska resa hon bjuder upp till är mycket existentiell och gudomlig. Men det är först tillsammans med musiken som allt klaffar så jag hoppas att det inte är sista gången mor och son samarbetar.

Jamtlis kafé

Hemslöjden firar 100 år, det har firats ordentligt. Bland annat visar Broderiets Vänner upp sin verksamhet och sina hantverk på Jamtlis kafé. I montrarna på väg in mot kaféet finns det fina alster utförda med stor skicklighet. På väggarna visas broderade mattrasor och resultatet från trasmattepicknicken på Stortorget i somras. Utställningens verk visas med tydlig dokumentation eller tillsammans med korta texter. Resultatet blir en trevlig och ombonad utställning som fungerar fint på platsen.

Härke konstcentrum

Annika Thofelts utställning Som jag såg det, mestadels bestående av måleri, är väl genomarbetad. Hon har tagit avstamp i ett tema kring växtlighet, djur och frukter för att sedan arbeta i skulptur, måleri och träsnitt. Min favorit på utställningen är "Före stormen". Den har en dramatik och rytm i det måleriska som fångar mitt intresse. Det stora formatet upplever jag även som rätt storlek på duk för Thofelt. Målningarna med ljus bakgrund fungerar bättre än de med mörka eftersom färgen slocknar i allt det svarta. Utställningen hade kunnat vara mera avskalad men det här är hennes första egna utställning som jag på det stora hela tycker att Thofelt lyckats bra med.