Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontantfritt på Stadsbussarna i höst

I augusti kommer det inte längre att gå att betala kontant på Stadsbussarna i Östersund. Då slutar nämligen Nettbuss Stadsbussarna helt med kontanthanteringen på bussarna.

– Det är för att förbättra arbetsmiljön och snabba på hanteringen, säger Karin Axén, affärschef på Nettbuss Stadsbussarna i Östersund.

Många bussbolag i landet har redan gjort övergången till att ta bort kontanter helt på bussarna. Det är säkrare för chaufförerna, billigare eftersom de slipper kontanthanteringen, och går snabbare. Det menar Nettbuss Stadsbussarna, och till nästa år planerar även Länstrafiken att göra samma förändring.

– Vi ser en minskning av kontantbetalningar varje månad och eftersom kommunen beslutat att alla ungdomar ska få gratis busskort tror vi att efterfrågan av att betala kontant kommer att minska ytterligare i och med det, säger Karin Axén.

I mars införde Stadsbussarna ett kontanttillägg på tio kronor som har hjälpt till att minska kontantbetalningarna och nu görs ungefär 34 procent av försäljningen på bussarna kontant. För att förändringen ska bli gå så smärtfritt som möjligt har Stadsbussarna kontrakterat för fyra nya ombud som ska sälja biljetter, där det fortfarande kommer att gå att betala kontant. Sedan tidigare har man kunnat göra det på Direkten Kärnan och i receptionen på busstorget och nu kan man även köpa biljetter på Coop i Torvalla, OKQ8 i Lugnvik, Ica Supermarket i Valla och på Time på busstorget.

För några år sedan hade Stadsbussarna problem med kortbetalningar som inte fungerade men affärschefen Karin Axén är inte orolig att det kommer att bli problem när de tar bort kontanterna.

– Vi återinförde det förra sommaren och systemet har fungerat bra i ett år, säger hon.

Läs mer:

Så mycket dyrare är Stadsbussarna än övriga landet

Ledare: "Dyraste busstäder" är ingen bra lista att toppa

Stadsbussarna chockhöjer biljettpriserna