Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsulenterna tar över

Två systrar, fyra och sex år gamla, blev utsatta för sexuella övergrepp i ett jourhem där de placerats för att komma ifrån sin kaotiska hemmiljö. Jourhemmet hade tagit emot barn i 30 år och anlitades av sju kommuner.

Sverige har inte bara ett av världens mest avreglerade skolsystem. Vi låter också familjer utan någon som helst utbildning ta emot barn och ungdomar som fosterbarn. Vem som helst får starta ett eget företag för att rekrytera och förmedla familjehem och dessutom ta bra betalt för det av landets kommuner.

Det är ingen verksamhet vilken som helst. Det handlar om barn som blivit utsatta för psykisk och fysisk misshandel, sexuella övergrepp och andra missförhållanden som gjort att de blivit omhändertagna av myndigheterna. Det handlar om själva kärnan i den svenska sociala barn- och ungdomsvården.

Marknaden för konsulentstödda familjehem växer så det knakar. Affärsidén bygger på att det finns en ständig brist på familjehem. De privata konsulenterna rekryterar fosterfamiljer och förmedlar platser till kommunerna som får betala en högre ersättning än om de själva hade ordnat placeringen.

Att det går att tjäna pengar på verksamheten bevisas av att vårdföretaget Attendo byggt upp en hel organisation med specialutbildade familjehemskonsulenter. Attendo driver också privata jourhem i hela landet.

I dag finns det ingen som har insyn i konsulentföretagen. Ingen vet vilken kompetens personalen har som åker runt och handleder fosterföräldrar med svårplacerade barn.

Sex av tio socialchefer är negativa till utvecklingen med privata företag inom familjehemsvården, visar en undersökning som SVT gjort. Det handlar om bristande kvalité bland annat. I Sundbyberg rekommenderade en privat förmedlare ett familjehem som kommunen just hade underkänt.

Socialcheferna klagar också över att de inte har full insyn. "Det är alltid ett företag som står emellan oss och familjehemmet", säger en av dem.

Nu föreslår regeringens utredare en obligatorisk utbildning för blivande familjehems- och jourhemsföräldrar och krav på tillstånd från tillståndsmyndigheten för att få starta konsulentverksamhet. Det är på tiden.

Och så kommer förstås förslaget som blivit något av ett signum för den här regeringen: "Den statliga tillsynen ska stärkas". För det är ju så, att när man släpper in vinstintressen i vården så kommer det alltid att uppstå lägen där någon någonstans sätter vinstintresset främst. Före kvalitet, före etik, före ansvar. Men i stället för att ta bort vinstintresset så föredrar den här regeringen alltid att "stärka tillsynen". Vi börjar känna igen mönstret nu.