Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstverk med humor och nostalgi

/
  • Maria Olsson från Ås har sin första större utställning på Galleri S.
  • Linda Svedberg visar för andra året i rad ett porträtt i skyltfönstret till Hamngatan 10.
  • Svenssons ramar visade till synes idylliska bilder av Anniki Andersson som vid närmare påseende innehåller oroande inslag.
  • Maria Olsson från Ås har sin första större utställning på Galleri S.
  • Vänner, målning med nostalgisk känsla av Maria Olsson.
  • Meddelande, en målning av Maria Olsson som nu visas på Galleri S.
  • Jimmy Herciok från USA har flyttat till Alnön och visar fem verk på Lars Bolin Gallery.
  • Street art-influerade målningar av Jimmy Herciok visas i samlingsutställningen på Lars Bolin Gallery.

Final för Konstens vecka i Östersund, Maria Olsson visar landsbygdsromantiska målningar på Galleri S och på Lars Bolin Gallery är det en salig blandning

Annons

Konstens vecka

I fjol var höjdpunkten på veckans skyltfönsterpromenad Linda Svedbergs självporträtt med mazarinpapper i bakgrunden. Det visades på Hamngatan 10. Ett lite mystiskt ansikte med skuggor vars gröna nyanser antydde att hon ätit för många mazariner. Skickligt, humoristiskt och innovativt av en konstnär i början av sin bana. I år hade hon ett annat porträtt i samma fönster. Det är ännu grönare och har titeln Man tager vad man haver. Och den avbildade kvinnan har verkligen en suverän min av "Här behövs minsann ingen hjälp!". Den bilden borde användas av Centerkvinnorna som ett lite självironiskt kampanjmaterial. På andra sidan Storgatan bjöd Svenssons ramar på en somrig bild av Aino Näslund och oroande bilder med referenser till koncentrationsläger av Anniki Andersson. Nutida samisk konst och design kommer det troligen att handla om i en ny bok. Det är Vanessa Sahlmans bokidé som presenterades på Designcentrum under konstveckan. Sådant som ligger vid sidan om den traditionella slöjden och behandlar det samiska arvet på ett nytt sätt. Tomas Colbengtsson är en av de konstnärer som ska vara med. Han utgår från samiska mönster och bilder från det förra sekelskiftet som överförs till glas och screentryckta plåtar. En annan spännande bok dök upp rykande färsk på lördagen. Jennie Fahlström från Sveriges Allmänna Konstförening var på Jamtli och presenterade den nya årsboken som handlar om konstnären Helen Billgren.

Galleri S

Maria Olsson har varit bildlärare och hennes måleri påminner om Charlotta Söderboms, en annan bildlärare som ställde ut på Lars Bolin Gallery i våras. Det är tekniskt skickligt, figurativt med influenser från 20-talet och färgen är bärare av känslor och stämningar. Men där upphör likheterna. För Olsson står landsbygden i centrum för ett måleri med nostalgi och romantik. Jag som är uppväxt i Ås känner genast igen ett par vyer, men här finns även motiv från Mattmar och Gotland. Olsson har utgått från gamla fotografier och levt sig in i barnens situation. Bilder från dåtid har blandats med nutida miljöer, med samma varma handlag skildras allmogebarn och flicka med mobiltelefon. Vardagssituationer återges idylliskt och stämningsfullt i ett måleri där tiden tycks stå stilla. Utställningen visas fram till 24 oktober.

Lars Bolin Gallery

En olycka förhindrade Tomas Henrikssons utställning och i stället har Bolin letat i gömmorna och åstadkommit en blandning av olika konstnärer och uttryck, eller Spel för galleriet som utställningen kallas. En anslående bild är Ernst Billgrens heraldikliknande med flätor, ett svävande svärd och en liten fågel. Vikingatida referenser men även kanske en surrealistisk berättelse om att bli vuxen. Här finns Jan Stenmarks bilder från folkhemsepoken med underfundiga kommentarer. Den som missade Linda Svedbergs ovan nämnda självporträtt med mazarinpapper på förra årets Konstens vecka får en ny chans att se det här. Jimmy Herciuk som inlett en lovande konstnärskarriär i Los Angeles hamnade på Alnön och visar street art-influerade verk med motiv från musikvärlden. Ulf Lundell och Caroline af Ugglas har utvidgat sitt artisteri till bildkonsten, av den förre bjuds expressiva collage och av den senare ett fantasifullt självporträtt med en symbolik som kan leda i olika konsthistoriska riktningar. James Bates har inlett ett intressant förnyande av landskapsmåleriet i sina verk med en skulptural tredimensionalitet. Här visas en svit med fyra abstrakta målningar som ger uttryck för de fyra årstidernas färger och temperament. I ett hörn hänger även en liten bild av Ulf Linde, centralgestalt i det svenska konstlivet under det senaste halvseklet. Det är Lasse Söderberg som avbildat honom sittande med röda strumpor och skor av leopardskinn, blåsande i en blockflöjt. Dansar till tonerna gör tre skosnören, syftande på ett verk av Marcel Duchamp med titeln Les Trois Stoppages Etalons. Där finns något av samma magi i bilden som den Linde tycks omsvepa Duchamp med i sina försök att hitta hemligheten bakom hans verk. Utställningen hänger fram till 31 oktober.

Mer läsning

Annons