Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstverk i Torvalla sprack

Annons

Det var konstnären Jörgen Stening som i mitten av 1980-talet skapade konstverket Clinch som har stått i Torvalla centrum och fungerat som ett offentligt klätterverk för områdets barn.

Tanken var att den skulle gjutas i betong och vara "hållbart över tid", men verket levererades med ett okänt material och hade klätts med marmorkross. Livslängden blev betydligt kortare än beräknat, noterar kommunens kulturkansli. Clinch har reparerats ett flertal gånger och har varit en kostnad för kommunen. Vid senaste reparationen sprack den.

"Trots stor försiktighet från hantverkarnas sida brast skulpturen på ett flertal ställen vid handhavandet. Reparation var inget alternativ. Därför återstår inget annat än att kassera konstverket", skriver tjänstemännen i sitt förslag till beslut i kultur- och fritidsnämnden.