Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstverk för skönhetsdyrkare och filosofer

Fyra aktuella utställningar i tre väderstreck: I öster Labyrint i Espnäs, söderut glaskonst och träreliefer i Persåsen och i väster ett nytt pop-up galleri i Järpen

Espnäs

När Land Art-rörelsen kommit i gång på allvar under 60-talet fick den ofta surrealistiska drag. Se bara på Robert Smithsons Spiral Jetty från 1970 med dess spiralformade pir.

Anki Hallqvists röd tråd som visas i Espnäs spelar i samma register. En labyrint har skapats av vitmålade trädgrenar ute på en skogsmyr. Ur labyrinten slingrar sig en röd tråd som sedan lindats runt två skrotbilar. Det hela anspelar på den antika myten om monstret Minotaurus labyrint, ur vilken Theseus räddar sig med hjälp av Ariadnes röda garnnystan.

I Anki Hallqvists version blir den röda tråden en livlina med helande egenskaper. Tack vare den kan vi få frihet och förändring.

Det är tredje året Anki Hallqvist anordnar en Land Art-utställning i Espnäs, den här gången även med målerikonst i form av ett verk av Kajsa-Tuva Henriksson.

Övriga bidrag förhåller sig fritt till temat labyrint och handlar om ämnena livsresa och förändring. Det är frågan om konceptkonst där idéerna är bärande och naturen använts som hjälpmedel. I bästa fall är denna typ av konst inspirerande och kan ge nya perspektiv på tillvaron. Fast ofta stannar det vid en upprepning av livsproblem vi alla säkert ställs inför då och då.

För de mer positiva egenskaperna utmärker sig Ewa Carlssons verk Chair-way to Heaven, en stol med vingar som lik en Nike ser ut att lyfta betraktaren till en seger över vardagsproblemen.

Den filosofiskt lagde bör bege sig till Espnäs, där naturen själv står för de flesta skönhetsupplevelserna.

Persåsen

Konstnären Kjell Janson visar fram till 9 september sina skapelser i multianläggningen i Persåsen. Det handlar om skulpturer i glas som upplysta av ett inre ljus tycks sväva fritt i luften.

Förebilderna är ofta hämtade i antiken, men den idealiserade realismen får gärna ett förvridet drag som ger det en egen prägel. Jag får intrycket av att stå i ett alternativt Pompeji, där en försvunnen civilisations artefakter bevarats i en stelnad lavaström av glas. Det är både vackert och visionärt.

Fram till 5 augusti visas även Viggo Schultz bemålade träreliefer, som alla vittnar om konstnärens intresse för rymden. Motiven har ofta tagit formen av symboler, något som tillsammans med de starka färgerna leder tankarna till verk av Hilma af Klint.

Fast Viggo Schultz har inte hennes visionära kraft och fantasi.

Kulturhuset i Järpen

Jeanette Wahl lanserar Galleri Utopi i samband med den långa raden utställningar som ingår i Konst-Maraton i Järpen. Galleriet ska vara platsoberoende och på ideell basis ordna utställningar på olika teman.

Först ut på Kulturhuset fram till 2 augusti är en blandad skara. Här har vi Ruth Goldmann som med en egen grafisk metod förmår ge sina verk ett alldeles särskilt djup i bilden.

Ulf Frödin visar träffsäkra satirteckningar, vanligtvis hittar man dem illustrerande aktuella frågor i Dagens Nyheter.

I Jukka Vikbergs två mobiler ligger tre figurer i svängande hängmattor av gräs. En i vila och två bildar ett kärlekspar. Med detta vill han sammanfatta livet under 60-talet.

Jimmy Dahlbergs plåtskulpturer har en självbiografisk aspekt, många är tillverkade av hans fars uppfinningar. Jimmy inspireras av naturen och vill förmedla en fri energi till betraktaren. Skulpturerna är även ett medium för tankar kring samtidens etiska problem.

Kajsa-Tuva Henriksson är inne på ett lite mörkare stråk där hon i collageverk med måleri och foto bearbetar sorg. Titlarna ger handfasta anvisningar om vilken sinnesstämning som skildras.

Passande nog kan man lyssna på musik av Robert Broberg i ett par hörlurar, där finns något besläktat i inställningen till skapande.

Jeanette Wahl bodde i Frankrike på 90-talet och det är minnen därifrån hon bearbetat i en serie målningar med sammanfogade fragment och summariskt återgivna gestalter med parisisk charm.