Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstsommaren har startat på Byhuset

/
  • Nästan överlastad – men kul. Sommarens utställning ”Retro”på Byhuset, Rödön, är en exposé över de 15 år som gått sedan Byhuset öppnades och  visar verk  av över 40 konstnärer.Foto: hEnrik Flygare

Konstsommaren är nu officiellt invigd. För varje år fungerar öppnandet av Byhuset på Rödön som en slags öppningsceremoni.

Annons

I år firar man hela 15 år och därför har man bjudit in hela 40 formgivare, fotografer och konstnärer som medverkat under de år som gått. Men de flesta visar helt nya verk och minst två var. Så det finns en hel del att titta på uppe på Jällen när man väl forcerat den branta trappan.

Vad får man då se? Ja, Fredrik Herrlander visar två grovkorniga verk ur serien ”Sea World”, Lennart Jonasson visar två porträtt uppe på Jällen, av Peter Stormare och Anna-Karin Eskilsson, vars Greta Garbo-storfilm nu har påbörjats, och inne i restaurangen finns ett porträtt av Jan Håfström. Ulla Gustafsson visar så sköna vinglas döpta till skog och Anna-Lena Kauppis bricka med likörglas är verkligen speciell. Aino Näslund har skapat en krocketstol och Cathrine Johansson visar sköna skapelser i metall.Mari Vedin-Laaksonens två målningar sticker ut som små färgexplosioner. .Ja, där finns så mycket och givetvis är det väldigt snyggt presenterat.

Det blir nästan en överlastad utställning. Men den är kul och den tar sin tid att gå igenom, men det är det värt. Englandsboende fotografen Sara Norling, uppvuxen i Aspåsböle, visar i kaféet bilder från olika platser i en stad för att på något sätt fånga hemstaden Chathams identitet. Den utställningen hade gärna fått vara större och mer omfångsrik. Men jag gillar att hon valt att arbeta traditionellt, odigitalt och svartvitt.

Bolin & Bastard

Hos Galleri Bolin & Bastard kan man fram till på söndag se en utställning som på många sätt är det roligaste på länge. ”Jacob Storhufvud – och det dubbla uppdraget” är namnet. Egentligen är det en serie i hela 90 pannåer som är uppsatta så att besökaren måste gå tre varv runt galleriet för att följa serien till slut. Männen bakom utställningen är konstnärsduon ”Leif o Johan” som till vardags är konstnärerna Leif Skoog, från Göteborg, och Johan Sunesson, från Malmö.

Pannåserien presenteras som ett bildsatt filmmanus till en film som aldrig kommer att spelas in. Men den duger bra som serie också – och det blir ännu roligare om man läser hela manuset också; det finns tillgängligt i galleriet.

Serien utspelas i nutid, under franska revolutionen och i en framtid. Det handlar ytterst om konstnärens roll och påverkan på skeendena. Och de lekfullt målade bilderna innehåller flera blinkningar till den svenska konsthistorien. Men där finns också skön samtidssatir och medverkan av både Mona Sahlin och Jan Björklund.

Alla besökare till galleriet förstår tydligen inte riktigt hur utställningen ska ses. För den kräver viss koncentration och att man följer målningarna i rätt ordning. Men passa på och se den. Redan har betydligt större konsthallar från betydligt större städer uttryckt intresse för att få ta över den när den slutar hos Bolin & Bastard.

JAMTLI

”Världens bästa konst” är det provocerande namnet på sommarens stora utställning på Jamtli. Den börjar till helgen. Men tyvärr handlar det inte om att världens största mästerverk i original hamnar i Jämtland för ett halvår. Ett hundratal målningar finns ändå på plats, bland annat Venus födelse av Botticelli, Mona Lisa av da Vinci, Manets Frukost i det gröna, Skriet av Munch liksom Picassos dramatiska monumentalverk Guernica. Utställningen består som ni förstår enbart av kopior och reproduktioner. Inspirationen till utställningen kommer från Otsuka Art Museum i Japan. Där visas över 4000 av konsthistoriens mest kända verk i kopior i originalformat.

Jamtli uttrycker det som att man vill förutom att skapa en lättsam, lustfylld konstupplevelse också vill väcka tankar kring frågor om äkthet, autenticitet och värde. Ja, vi får väl se. Men helt klart kan det bli en utställning som på många sätt provocerar. Kanske skulle vissa vilja påstå att Jamtli blir museernas motsvarighet till Pirate Bay för ett halvår…

Venedig

I Venedig står alltid konsten i centrum. Massor med bra museer fyllda med konst i original. Och så den stora biennalen förstås. Temat för årets biennal, som satts av svenske Daniel Birnbaum, är ”Making Worlds”. Internet är också för första gången är representerat med en egen paviljong. Både en fysisk paviljong på plats och så en virtuell paviljong med egen hemsida. Paviljongens fysiska hem i Venedig, i S.a.L.E., ligger bredvid François Pinaults mycket uppmärksammade nya museum för samtida konst. På nätet består paviljongen av två websidor, som profilerar ett samarbete mellan Miltos Manetas och Rafael Rozendaal. Paviljongen håller öppet ända fram till 22 november. Den andra hemsidan är som hanterar en encyklopedi över projektet och internet och är samtidigt ingången till en rad projekt med konstnärer från olika delar av världen. Från Sverige deltar bland andra Palle Torsson, Tobias Bernstrup och Hans Kvam. Curator för paviljongen är ingen annan än Jan Åman, och min gissning är att han inte saknar Färgfabriken ett endaste dugg. Och givetvis är det enormt kul att en konstnär verksam i länet lyfts fram bland alla storheter. Hans Kvam är att gratulera och den som följt Hans vet att han är mycket värdig att nå ut i ett så här stort sammanhang.

Nästa vecka kommer säsongens sista konstkrönika. Då talar vi mer om original och kopior.

Mer läsning

Annons