Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstskolan visar graffiti från Grishuset

/
  • ”Visst är graffiti konst”, säger Östersunds konstskolas föreståndare Helena Bourges-Schmidt och visar upp en del av de räddade dyrgriparna från grishuset på Frösön.Foto: Jan Andersson
  • Gun Sundkvist och Martina Kjellgren har tillverkat massor av små maskrosbarn som kommer att blomma bland stenarna på Stortorget.Nils Wennergren och Christoffer Svensson lägger sista handen vid installationen ”Farbror Frank, 78”, en betraktelse över konsumtionssamhället som förhoppningsvis ska få plats i någon av stans gallerior.

Det är Susanne Waldeblad och Maria Nummelin-Björklund som valt att rädda graffitin som sitt projekt inför Konstens vecka.

Annons

När Grishuset rivs är det ett kulturarv som försvinner, menar de. Dels ett arv från den gamla Frösö sjukhus-tiden, när svinstallet var ett viktigt inslag i sjukhusets självförsörjning. Dels ett arv från senare år, när huset fungerat som klottervägg och centrum för graffitikonsten i Östersund.

– Det diskuteras ju ständigt om graffiti är konst eller inte. Men vi tycker att det är konst, säger Susanne Waldeblad.

Och konstskolans föreståndare Helena Bourges-Schmidt håller med:

– Det är dessutom en konstform som alltid funnits. Grottmålningar och hällristningar var ju graffiti på sin tid.

Susanne och Maria kommer att visa graffitin i skyltfönstren till den tomma affärslokalen bredvid Gamla Teatern, före detta Boströms Möbler. Där visar de också film och fotografier som de gjort för att dokumentera rivningen av Grishuset.

Andra elever på Konstskolan håller på med andra verk som ska visas på stan. Det handlar om platsrelaterad konst, som när Anna Norlén, Annika Thofelt och Ingrid Spångberg packat åtta resväskor som ska ställas ut på centralen:

– Ett stationshus är en tråkig byggnad som blir spännande för att det är så många människor som rör sig där. Vi har intervjuat folk på stationen och tittat i deras väskor. Utifrån det har vi sedan gjort åtta personporträtt, säger Anna Norlén.

I Badhusparken kommer det att dyka upp små svarta monster i träden, på Österängen byggs ett jättelikt fågelbo och på Stortorget ska maskrosbarn växa.

– Konstens vecka öppnar många dörrar för oss. Det är otroligt inspirerande för våra elever att direkt i början av terminen få sätta igång att producera konst som når en stor publik, säger Helena Bourges-Schmidt.

Hon berättar också att konstskolan kommer att få besök av fem ungdomar från Italien och fem från Frankrike, som tillsammans med skolans elever ska jobba med kreativa projekt på stan under veckan.

– Vi har fått medel från EU:s program för livslångt lärande till det här utbytet som jag tror mycket på. Det finns både musiker och teaterfolk bland gästerna så det blir säkert en och annan spännande performance.

Mer läsning

Annons