Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstskolan som hamnade i Åre

Stegvis har verksamheten vid Östersunds konstskola blivit Åredalens konstskola. Vad har egentligen hänt med utbildningen?

Östersunds konstskola etablerades 1985 och hade verksamhet på Frösön och i Östersund. Det fanns problem med för små lokaler och från hösten 2014 fick förstaårseleverna sin undervisning på Åredalens folkhögskola i Hålland som skolan länge tillhört organisatoriskt. Ett år senare förlade man hela utbildningen med båda årskurserna där och Åredalens konstskola etablerades som en av de utbildningar man kunde gå på folkhögskolan. Med detta hoppades man både kunna bredda rekryteringen till utbildningen och lösa lokalproblemen. När jag beger mig till Hålland och träffar elever och lärare i deras ateljéer verkar det som om dessa förhoppningar har börjat infrias.

Arna Rydberg som är ansvarig för undervisningen vid konstskolan berättar att man nu har 15 elever på det första årets utbildning och tre andraårselever. Många kommer från Jämtland och Åre kommun men det finns även elever från Stockholm, Borlänge och Falköping. Alice Young är 23 år och kommer från Borlänge. Hon berättar att hon sökt till Konstfack men inte kommit in. Nu vill hon i stället lära sig mer och söka till konsthögskola senare.

Varför har du sökt dig hit till Åredalens konstskola?

– Jag ville gå en konstnärlig grundutbildning och så kollade jag upp lite på internet. Så fastnade jag för den här. Det var väl lite att det var nära fjällen som gjorde att det var intressant. Jag är intresserad av friluftsliv, säger Alice Young.

Läget nära Åre kanske underlättar rekryteringen utifrån?

– Ja precis, det är vårt ess i rockärmen. Det finns ju många förberedande grundskolor, nästan varenda liten stad har ju en sådan förberedande konstskola, men vi är den enda konstskolan som ligger fjällnära, säger Arna Rydberg.

Flytten till Hålland har inneburit att det blivit lite mindre grafik på schemat, men samarbetet med Härke Konstcentrum fortsätter. Ett par veckor om året kan de vistas där och få tillgång till den avancerade grafikutrustning som finns där. En annan skillnad är att det blivit mer av form på schemat, men vid mitt besök ägnar sig förstaårseleverna åt traditionellt stafflimåleri. Arna Rydberg betonar att det är en bred utbildning där eleverna får lära sig grunderna i olika tekniker:

– På hösten blir det mycket olika tekniker och material. Sedan på våren så blir det mer idébaserat och konceptuellt.

På Östersunds konstskola hade man två lärare, en för varje årskurs. Det är något man släppt på Åredalens konstskola. Nu gör man i stället ett försök med en huvudansvarig lärare, Arna Rydberg, och ett antal gästlärare som är engagerade i olika delar av undervisningen. På måndag kommer konstnären Christina Langert som bor på Rödön och ska hålla i undervisning under två veckors tid. Sedan kommer bland annat konstnärsparet Gustaf Londré och Lisa Gideonsson som bor i Kallrör att undervisa i andra skeden av utbildningen.

Arna Rydberg berättar att man länge försökt skapa ett konstnärscentrum i Hålland. Det finns många konstnärer i Åre kommun som behöver en samlingsplats. Nu har ett viktigt steg i den riktningen tagits i och med att Åredalens konstskola fått ta över den villa som tidigare användes som rektorsbostad. Vissa rum ska användas som elevateljéer medan andra ska hyras ut till redan verksamma konstnärer och konsthantverkare.